Brak i veze

EVO KAKO IZGLEDA MOZAK ZALJUBLJENE OSOBE: Naučnici otkrili šta se dešava sa telom kada smo sa osobom koju želimo i volimo!

Smanjeni rizik od srčanih oboljenja, niži krvni pritisak i bolji imunitet su samo neke od stvari koje se dešavaju samo zaljubljenima.

06.12.2022 16:01

EVO KAKO IZGLEDA MOZAK ZALJUBLJENE OSOBE: Naučnici otkrili šta se dešava sa telom kada smo sa osobom koju želimo i volimo!
Shutterstock

Šta se dešava u našem mozgu kada se zaljubimo pitanje je koje je od davnina mučilo mnoge, pa su se naučnici bavili istraživanjem te tematike. Tako su došli do zaključka, i to na osnovu snimka "zaljubljenog mozga", da se u trenutku zaljubljivanja aktivira čak 12 različitih moždanih područja. Jednnostavnije rečeno, i mozak i telo se bude. Naučnici su pomoću magnetne rezonance otkrili da postoji neuronska zona koja prva reaguje kada vidimo osobu u koju smo zaljubljeni. Impulsi se dalje prenose na različita područja mozga koja aktiviraju lučenje hormona, što dovodi do niza promena, fizičkih i psihičkih. Iz svih tih razloga nije isto stanje kod osobe koja je zaljubljena i kod one koja to nije.

Područja mozga koja imaju ulogu u stvaranju emocija, predstava o sebi i sopstvenom telu, motivacije, koncentracije i zadovoljstva najaktivnija su upravo dok smo zaljubljeni i zbog toga nam taj osećaj pruža toliko zadovoljstva. Čini nam se da smo lepši, vitkiji, svet nam izgleda kao bolje mesto, sve je intenzivnije i prijatnije.

Dopamin i serotonin, hormoni sreće i zadovoljstva, pojačano se luče, što stimuliše raspoloženje i telesnu pokretljivost. Automatski se zdravije osećamo, puls nam je ubrzaniji, čula izoštrenija, reakcije brže i spretnije. 

Pixabay.com

Zaljubljenost je stanje koje utiče na čitavo telo i lako se može prepoznati 

Jačanje imuniteta

Naučnici idu toliko daleko da smatraju da zaljubljeni mogu da imaju veću otpornost kada su u pitanju pojedini virusi, iz razloga što imaju viši nivo adrenalina, a ponekad i snažniji imunitet. Gestovi kojima se iskazuje ljubav, kao što su maženje, držanje za ruku ili zagrljaj, povećavaju proizvodnju endorfina, čime se pojačava imunitet. Oksitocin i endorfin sprečavaju oslobađanje kortizola, koji je odgovoran za stres, što dovodi do kvalitetnijeg odmaranja.

Za to vrtoglavo, euforično uzbuđenje koje osećamo kada samo pomislimo na dotičnu osobu, vidimo fotografiju ili dobijemo željenu poruku, postoji naučno objašnjenje, a ono glasi da smo pod uticajem  hormona zvanog dopamin. On je među najvažnijim hemikalijama koje pojačavaju osećaj zadovoljstva zbog nečega lepog što doživljavamo. Tako se pojačava osećaj zadovoljstva i uživanja u hrani, slušanju omiljene muzike, kao i potrebe za češćim seksualnim odnosima sa voljenom osobom i druženja sa ljudima koji su nam dragi i bliski.

shutterstock.com

Zaljubljeni su dokazano zdraviji i srećniji

Manji apetit i manje sna

Čak i samo razmišljanje o objektu naših osećanja je dovoljno da se pokrene oslobađanje dopamina. On onda prouzrokuje osećaj uzbuđenja i ogromne želje da učinimo sve što je potrebno kako bismo bili sa tom osobom. Često se dešava da kada smo zaljubeljni ne osećamo glad, malo spavamo, ali nam se čini da „sve možemo“. Uzvraćena i srećna ljubav je dokazano povezana sa nižim nivoima stresa. Pozitivna osećanja kao posledica pojačanog lučenja oksitocina i dopamina poboljšavaju raspoloženje. Istraživanja kažu i da osobe koje nisu u stabilnoj vezi obično imaju viši nivo kortizola, hormona stresa.

Jedna studija je proučavala 15 odraslih osoba u romantičnim vezama koje su započete u prethodnih 9 meseci. Na učesnicima su testirani umereni do visoki nivoi termičkog bola. Pokazalo se da im je prag trpljenja bio viši kada su gledali fotografiju partnera, ili su razgovarali sa njim u trenutku impulsa koji je simulirao bol.

shutterstock.com

Hormoni su odgovorni za sve, pa i za sreću između dvoje zaljubljenih 

Manji prag bola i duži životni vek

Istraživači su upoređivali stopu smrtnosti za samce sa stopom smrtnosti za osobe koje su bile u braku ili živele sa partnerom. Prema rezultatima, samci imaju mnogo veći rizik od rane smrti za 24 odsto.

Studija koja je pratila 225 odraslih osoba koje su imale operaciju koronarne arterije, pokazala je da su oni koji su bili u stabilnom braku kada su imali operaciju, imali 2,5 puta veće šanse da žive i 15 godina kasnije. Uz brži oporavak od bolesti s partnerom, stabilan partnerski život jedan je od preduslova i za smanjeni rizik od srčanih oboljenja, niži krvni pritisak i bolji imunitet. Ukratko, ako ste u srećnom braku, živećete duže.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)