Čokolada već dugo zbunjuje nutricioniste - s jedne strane je hvale zbog pozitivninih uticaja na zdravlje srca, mozga i zbog protivupalnog dejstva, a sa druge kritikuju je kao nezdravu poslasticu punu šećera i masti.
Istraživanja o čokoladi su izazovna, jer "crna čokolada" u studijama može da znači sve – od kakao praha do čokoladica,a individualne razlike među ljudima dodatno komplikuju rezultate.
Ipak, naučnici se slažu u jednom: glavni izvor potencijalnih koristi su flavonoli (podvrsta flavonoida), biljna jedinjenja koja mogu da poboljšaju funkciju krvnih sudova i smanje upale, posebno one uzrojuju starenje. Crna čokolada i kakao prah su bogati izvori ovih jedinjenja.
U nedavnoj studiji sa Harvarda ljudi koji su dve godine svakodnevno uzimali dodatak sa kakao flavonolima imali su niže vrednosti C-reaktivnog proteina (CRP), markera upale povezanog sa srčanim oboljenjima. Takođe, prethodna istraživanja pokazala su i 27 odsto manji rizik od smrti usled bolesti srca kod onih koji su uzimali iste suplemente prenosi Vebmd (Webmd).
Flavonoidi poboljšavaju protok krvi, čime pomažu telu da drži upale pod kontrolom i očuva zdravlje krvnih sudova tokom starenja. Ipak, stručnjaci upozoravaju da nisu svi biomarkeri pokazali poboljšanje, pa su potrebna dalja istraživanja.
Ako volite čokoladu,uživajte u njoj, ali umereno.
Dva su uslova ključna za ovaj užitak: jedite isključivo crnu čokoladu i to 30-50 grama dnevno, odnosno jednu do dve kockice.
Komentari (0)