Bolovi u stomaku su čest problem koji može biti izazvan različitim faktorima. Prema rečima poznatog gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića, ovi bolovi mogu se javiti iznenada, kao posledica loše ishrane, preterane konzumacije "loše" hrane ili kod žena tokom menstrualnog ciklusa.
Međutim, postavlja se pitanje kako najbrže i najefikasnije otkloniti ove bolove. Prof. dr Vojislav Perišić ističe da je oko 50 odsto pacijenata koji se javljaju na preglede urgentne medicine upravo zbog bolova u trbuhu.
- Čest razlog su neskrobni ugljeni hidrati u voću i povrću, pogotovo iz jabukovog soka - istakao je dr Perišić, a zatim dodao da se isključivo uz savet lekara pacijentima s jakim bolovima u trbuhu daju određeni antidepresivi.
On je objasnio da uglavnom neskrobni fermetabilni karbohidrati prave problem u stomaku, te 16 odsto ljudi nema dovoljno enzima da ih svari i onda oni fermentiraju u crevima. Oni se mogu naći u voću kao što su: jabuka, kruška, smokva, breskva, kajsika, šljiva.
S druge strane, voće koje je podobno za creva i ne pravi gasove jesu: banane, pomoradže, kivi, mandarine, avokado, citrusi, grožđe, borovnice... Što se tiče mahunarki, trebalo bi da ih izbegavamo zbog bolova u stomaku, ukoliko ih imamo: pasulj, grašak, boranija, zatim kupus, karfiol, brokoli - to su sve namernice koje fermentiraju i prave probleme.
- Slatkiši su takođe opasni, svi, osim crne čokolade. Takođe, svi komercijalni voćni sokovi, kao i kamilica, što se tiče čajeva, mogu da naprave problem - rekao je dr Voja, a zatim se osvrnuo i na žitarice.
Prema njegovom mišljenju, samo heljda i ovas su poželjni.
Komentari (0)