Slatkiši

JAFA TORTA: Neka vaša novogodišnja trpeza dobije desert u prazničkom duhu!

Malo ljubavi i strpljenja je potrebno da bi ova poslastica uspela, ali vaši najmiliji biće oduševljeni!

01.01.2025 08:01

JAFA TORTA: Neka vaša novogodišnja trpeza dobije desert u prazničkom duhu!
Schutterstock

Jafa torta je klasik među poslasticama, idealna za svečane prilike, rođendane ili trenutke kada želite da impresionirate goste. Kombinacija mekanih kora, bogatog belog i čokoladnog fila, kao i prepoznatljivog ukusa jafa keksa, čini ovu tortu neodoljivim desertom. Njena priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je torta koja oduševljava svojim izgledom i bogatim ukusom. Savršena je za trenutke kada želite da uživate u zalogaju pravog prazničnog hedonizma.

Sastojci:

Za kore:

  • 14 jaja
  • 14 kašika šećera
  • 14 kašika mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna
  • polovina kašičice soka od limuna
  • 2 šoljice ulja
  • kesica praška za pecivo

Za beli fil:

  • litar mleka
  • 8 kašika gustina
  • 8 kašika šećera
  • vanilin šećer
  • 250 g margarina
  • Za crni fil:
  • 200 g šećera
  • dl vode
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 g čokolade

Ostalo:

  • 4 kutije jafa keksa
  • 4 dl soka od narandže
  • 200 g šlaga
  • 400 ml mleka

Priprema:

Kore:

Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane penasta. Postepeno dodajte mlevene orahe, brašno, ulje, sok od limuna i prašak za pecivo, mešajući lagano dok se sve ne sjedini. Podelite smesu na dva dela i ispecite dve kore u kalupu prečnika 26 cm. Pečene kore ohladite, a zatim svaku presecite na dva dela, da dobijete ukupno četiri kore.

Beli fil:

Od litre mleka odvojte malo da razmutite gustin, a ostatak mleka stavite da provri sa šećerom. Dodajte razmućeni gustin i kuvajte dok se fil ne zgusne. Dodajte vanilin šećer, sklonite sa šporeta i povremeno mešajte dok se hladi kako bi sprečili stvaranje korice. Umutite margarin i postepeno ga sjedinite sa ohlađenim filom, miksajući dok ne dobijete glatki krem.

Crni fil:

Prokuvajte šećer i vodu dok se ne rastope, pa time prelijte mlevene orahe. Dodajte rastopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite dok ne postane homogeno.

Slaganje torte:

Jafa keks umačite u sok od narandže (stranu bez čokolade). Slaganje ide redom:

Kora - beli fil - red jafa keksa - beli fil - druga kora - crni fil - treća kora - beli fil - jafa keks - beli fil - četvrta kora. Tortu premažite crnim filom odozgo i sa strane.

Dekoracija:

Umutite šlag prema uputstvu sa pakovanja i ukrasite tortu po želji. Možete je preliti i čokoladnom glazurom za dodatni sjaj ukoliko ne želite šlag. Ostavite tortu da odstoji preko noći kako bi kore lepo upile filove. Dobro rashlađenu poslužite i uživajte u ovom savršenom desertu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)