Ako tražite recept koji unosi praznični duh u vaš dom, mirisni začinjeni kolačići su savršen izbor. Ovaj tradicionalni recept kombinuje nežne začine poput cimeta, karanfilića i anisa sa medom i puterom, stvarajući neodoljivo ukusan desert. Evo kako da pripremite ove uksune medenjake.
Sastojci:
- 400 g brašna (po želji)
- 140 g šećera u prahu
- 60 g putera
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- ravna kašičica sode bikarbone
- kašičica mlevenih začina (cimet, karanfilić i anis)
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Dobro izmešajte, a zatim procedite smesu kako biste bili sigurni da su svi sastojci ravnomerno raspoređeni. Med i puter pažljivo otopite na najnižoj temperaturi. Vodite računa da ne pregrejete smesu. Kada se potpuno sjedini, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu mešavinu meda i putera dodajte dva umućena jaja, lagano mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Postepeno dodajte tečnu smesu u činiju sa suvim sastojcima, mešajući dok ne dobijete glatko testo. Po potrebi dodajte malo brašna da se testo ne lepi.
Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se stegne. Nakon toga testo razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, isecite oblike po želji i pecite na 180°C oko 10-12 minuta, dok keksići ne porumene.
Poslužite ove mirisne kolačiće uz čaj ili toplu čokoladu, a vaš dom će biti ispunjen toplinom i aromom praznične radosti.
Komentari (0)