Slatkiši

NAJBOLJI RECEPT ZA BANANA HLEB: Svež, ukusan i miriše na zdravo!

Recept koji uspeva i početnicima, a u kome će uživati cela porodica.

26.11.2024 08:01

NAJBOLJI RECEPT ZA BANANA HLEB: Svež, ukusan i miriše na zdravo!
Shutterstock

Prezrele banane, koje često završe zaboravljene u kuhinji, idealne su za pripremu banana-hleba, ukusnog kolača koji je gotov za manje od 45 minuta, a ostaje sočan danima. Ovaj recept ne zahteva mnogo truda, a možete ga prilagoditi sopstvenom ukusu dodavanjem dodataka poput kokosa, čokolade, oraha ili suvog voća. Banana hleb je savršena poslastica za svaki dan, a uz jednostavan recept i početnici će se snaći.

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • jaje
  • prstohvat soli
  • 50 g maslaca (ili 50 ml ulja, može i margarin)
  • čaša i po brašna
  • čaša šećera
  • kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
  • po želji: kokos, čokolada, orasi, bademi, lešnici

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 °C. U posudi zgnječite banane i dodajte im umućeno jaje, prstohvat soli i otopljeni maslac. Dobro izmiješajte. Dodajte brašno, šećer i sodu bikarbonu, pa sve zajedno izmiješajte. Po želji umiješajte dodatke poput kokosa, čokolade ili orašastih plodova.

Smesu izlijte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i poravnajte. Pecite oko 40 minuta. Čačkalicom proverite je li gotov - ako čačkalica izađe suva, hleb je spreman.

Kolač čuvajte u plastičnoj posudi kako bi ostao svež nekoliko dana.

Tamnija površina tokom pečenja nije znak da je hleb izgoreo - upravo tako on dobija svoj prepoznatljivi izgled. 

Dodajte namaz po želji.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)