Za ajvar, srpski kavijar, sigurno ste čuli. A da li znate šta je malidžano? U pitanju je tradicionalni balkanski namaz koji se najviše pravi u Severnoj Makedoniji, a koji često zovu i zeleni ajvar i više liči na pesto nego na balkanski kavijar. Zelenkastu boju duguje zelenim paprikama i patlidžanu, a ime je dobio od italijanske reči za patlidžan - melanzane.
Ovaj namaz je popularan širom Balkana, ali i u Grčkoj. Domaćice širom regiona su poludele za receptom za malidžano, a svako ima neki svoj tajni sastojak. Ima onih koji u namaz dodaju sir, orašaste plodove i začine, a ukus je neponovljiv, šta god da stavite. Malidžano se servira uvek sa parčetom hleba ili tosta. A kada se u njega dodaju masline ili sir, dobijamo nezaboravan sendvič.
Srećna Republika vam poklanja originalni recept za malidžano.
Sastojci:
- 2 srednje patldižana
- 1 kg zelenih paprika
- 1/2 glavice belog luka
- 70 ml ulja
- 2 supene kašike sirćeta
- so po ukusu
Priprema:
Operite paprike, osušite ih i očistite od semenki. Stavite ih u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni dok se ne ispeku. Isto uradite sa opranim i osušenim patlidžanom.
Nakon što se povrće ohladi, oljuštitega od ljuske i stavite ga u secko zajedno sa očišćenim belim lukom, uljem, i sirćetom. Iseckajte dok ne postane pasta, a potom u dubljoj šerpi na ulju pržite malidažno dok se ne zgusne. Vodite računa davatra ne bude jaka kako ne bi malidžano ne bi zagoreo. Posolite po ukusu i poslužite sa hlebom i sirom. Mnoge domaćite samo naprave pastu bez prženja, u tom slučaju vodite računa da nećče moći dugo da stoji i obavezno ovaj namaz držite u frižideru.
Komentari (0)