Zeleni ajvar, poznat i kao malidžano, pravi je izbor za sve ljubitelje domaće zimnice. Ovaj recept se prenosi generacijama i savršeno će obogatiti vašu zimsku trpezu. Evo kako da spremite ovaj makedonski specijalitet.
Sastojci:
- 20 komada patlidžana
- 4 kg zelene mesnate paprike za pečenje
- 1 litra ulja
- 150-200 ml vinskog sirćeta
- 200 g šećera
- 150 g senfa
- So po ukusu
Priprema:
Prvo ispecite patlidžane i paprike na roštilju ili u rerni dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Oljuštite i očistite pečeno povrće od semena. Patlidžane takođe oljuštite. Sve sastojke stavite u mašinu za mlevenje i sameljite do željene konzistencije.
U velikom loncu zagrijte ulje, a zatim dodajte samlevene paprike i patlidžane. Pržite mešajući oko sat i po.
Na kraju prženja, dodajte sirće, šećer, senf i so, prilagođavajući kiselost prema vlastitom ukusu.
Vrući ajvar odmah prelijte u prethodno sterilizovane teglice i čvrsto ih zatvorite.
Ovaj ajvar možete poslužiti kao prilog uz meso ili kao namaz. Tokom zime, možete mu dodati mlevene orahe za dodatnu aromu i bogatstvo ukusa.
Komentari (0)