Jela bez mesa

RECEPT ZA ZELENI AJVAR KOJI OBOŽAVA CEO BALKAN: Makedonski malidžano će biti kralj vaše zimnice

Ovo je mqakedonski specijalitet koji obožava ceo Balkan.

25.09.2024 06:01

RECEPT ZA ZELENI AJVAR KOJI OBOŽAVA CEO BALKAN: Makedonski malidžano će biti kralj vaše zimnice
Facebook/Dobrila Aleksic

Zeleni ajvar, poznat i kao malidžano, pravi je izbor za sve ljubitelje domaće zimnice. Ovaj recept se prenosi generacijama i savršeno će obogatiti vašu zimsku trpezu. Evo kako da spremite ovaj makedonski specijalitet.

Sastojci:

- 20 komada patlidžana

- 4 kg zelene mesnate paprike za pečenje

- 1 litra ulja

- 150-200 ml vinskog sirćeta

- 200 g šećera

- 150 g senfa

- So po ukusu

Priprema:

Prvo ispecite patlidžane i paprike na roštilju ili u rerni dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Oljuštite i očistite pečeno povrće od semena. Patlidžane takođe oljuštite. Sve sastojke stavite u mašinu za mlevenje i sameljite do željene konzistencije.

U velikom loncu zagrijte ulje, a zatim dodajte samlevene paprike i patlidžane. Pržite mešajući oko sat i po.

Na kraju prženja, dodajte sirće, šećer, senf i so, prilagođavajući kiselost prema vlastitom ukusu.

Vrući ajvar odmah prelijte u prethodno sterilizovane teglice i čvrsto ih zatvorite.

Ovaj ajvar možete poslužiti kao prilog uz meso ili kao namaz. Tokom zime, možete mu dodati mlevene orahe za dodatnu aromu i bogatstvo ukusa.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)