Tetka Saveta

GREŠKA BROJ 1 ZBOG KOJE VAM AJVAR ISPADA BLJUTAV: Ova prečica je primamljiva, ali vam upropaštava zimnicu

Možda je to brže rešenje, ali je ukus onda upitan.

23.09.2024 12:02

GREŠKA BROJ 1 ZBOG KOJE VAM AJVAR ISPADA BLJUTAV: Ova prečica je primamljiva, ali vam upropaštava zimnicu
Shutterstock

Ajvar je omiljena poslastica za mnoge, bilo da ga vole ljutog, blagog ili sa patlidžanom. Ipak, prilikom pripreme, mnogi prave greške koje mogu uticati na konačni ukus. Evo zbog čega vam ajvar ne ispadne kako treba.

Pogrešne proporcije i loše paprike

Ključ dobrog ajvara leži u pravilnoj ravnoteži namirnica. Ako ne pravite ajvar samo od paprika, preporučuje se da na tri kilograma paprika dodate jedan kilogram patlidžana. Ove proporcije pomažu u postizanju savršenog ukusa.

Kada kupujete paprike, obavezno proverite njihovu debljinu. Zamolite prodavca da vam preseče papriku, jer od njenog kvaliteta zavisi ukus ajvara. Debele, zrele paprike daju najbolji rezultat.

Kuvanje umesto pečenja

Za intenzivan ukus ajvara, paprika se mora peći, ne kuvati. Možda je kuvanje paprika brža varijanta, ali nikako nije idealno rešenje. Najbolje je peći ih na roštilju, idealno na drvetu ili uglju, kako bi se dobila ta karakteristična aroma.

Paprike treba pažljivo peći dok se kožica ne počne odvaja. Ako potamne, to nije dovoljno – pazite da ne zagore. Okrećite ih redovno da se ravnomerno ispeku.

Nedovoljno cedite povrće

Nakon pečenja, oguljene paprike stavite u cedilo da se cede najmanje 12 sati. I patlidžan takođe treba da se cedi. Ovaj korak smanjuje vlažnost i poboljšava ukus.

Shutterstock

Greška zbog koje je ajvar neukusan

Nestrpljivo mešanje

Za kremasti ajvar koji se lako maže, potrebno je strpljenje prilikom mešanja. Dajte sebi vremena da se svi sastojci dobro sjedine.

Ako dodajete feferone, obavezno ih očistite od semenki, posebno ako ne volite ljuto. Takođe, semenke treba odstraniti i iz patlidžana i paprika. So dodajte postepeno, u malim količinama. Uvek probajte ajvar nakon što se malo ohladi; vruć ajvar može maskirati pravu aromu.

Zapušteni rubovi tegle

Sterilizujte tegle pre nego što ih napunite ajvarom. Da biste produžili rok trajanja, obrišite rubove tegle alkoholnim sirćetom pre zatvaranja.

Nakon zatvaranja, tegle stavite u zagrejanu rernu na 100°C na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite tegle da se polako hlade unutra. Čuvanje na tamnom i hladnom mestu je ključno za očuvanje kvaliteta.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)