Jela bez mesa

BELI AJVAR - HIT MEĐU DOMAĆICAMA, SVI TRAŽE RECEPT: Ko ga jednom proba praviće ga samo na ovaj način!

Priprema se brže i jednostavnije od crvenog, a ima nanadmašan ukus.

12.09.2024 08:01

BELI AJVAR - HIT MEĐU DOMAĆICAMA, SVI TRAŽE RECEPT: Ko ga jednom proba praviće ga samo na ovaj način!
Ewa Rejmer / Alamy / Profimedia

Ajvar je obavezan deo zimnice koji je vrlo cenjen u Srbiji. Prepoznatljiv je po svom jedinstvenom ukusu i crvenoj boji jer se pravi od paprika. Većina domaćica ne voli pripremu ajvara zato što je zahtevana i traži dosta truda i rada, pre svega stajanja barem dva, tri sata uz šporet i mešnja ajvara dok se kuva što može biti vrlo zamorno.

Zato se mnoge odlučuju za jednostavnije recepte kao što je pinđur ili ljutenica koje se prave mnogo brže i lakše. Ipak, ruku na srce ajvar ne nadmašan po svom ukusu i ništa ga ne može zameniti. Pored uobičajenog crvenog ajvara ove jeseni domaćice su poludele za receptom za specijalnu vrstu ovog delikatesa - beli ajvar.

Ima sjajan dobro poznati ukus ajvara zato što se i za njegovu pripremu koristi paprika, ali ne ona crvena, mesnata već žuta zbog čega ovaj delikates ima drugačiju i svetlu boju. Svi ostali sastojci su manje - više slični kao i za klasičan ajvar, ali ćete dobiti bogat ukus i drugačiji izgled koji će sigurno oduševiti vaše ukućane. Mnoge domaćice se kunu da ko je jednom probao beli ajvar, samo će njega praviti i jesti.

Sastojci:

  • 4 kg žutih mesnatih paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 2 kašike šećera
  • 100 g soli

Priprema:

Patlidžan i paprku dobro operite, osušite pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade kako bi se lakše očistite. Paprike oljuštite i očistite od semenki, pa stavite u cediljku da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite. Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje otprilike oko sat vremena. Pri kraju prženja dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu. Ajvar je gotov kada na dnu šerpe ostaje trag od varjače što je znak da se dobro zgusnuo.

Vruću smesu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima i umotajte u ćebe u kome treba da stoji 24 sata da se ohladi. Beli ajvar čuvati na tamnom i hladnom mestu.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)