Tetka Saveta

Probajte BELI AJVAR, nema mu premca: Kulinarski hit među domaćicama ove jeseni!

Za razliku od crvenog ima nežniju boju i teksturu, a ove jeseni je hit među domaćicama.

Slika Autora
byDragana Petrović

24.09.2025 13:01

Probajte BELI AJVAR, nema mu premca: Kulinarski hit među domaćicama ove jeseni!
Shutetrstock/Nataliia Leontieva

Ajvar je u Srbiji mnogo više od obične zimnice. To je tradicija, ponos i obavezan gost na gotovo svakoj trpezi u Srbiji posebno u vreme slava. Njegova prepoznatljiva crvena boja i bogat ukus učinili su ga kultnim jelom, pa nije ni čudo što ga mnogi s pravom zovu "srpski kavijar". Odlično se slaže uz pečenje, variva ili ga jednostavno namažeš na parče hleba i uživaš. 

Ali, koliko god da ga volimo, jedna stvar nikad ne menja svoje lice - priprema ajvara je ozbiljan posao. Sva domaćica koja je barem jednom pravila ajvar zna koliki je to posao. Od pečenja, pa čišćenja paprike do strpljivog stajanja pored šporeta uz neprekidno mešanje što može potrajati satima dok se ne zgusne i ne dobije onaj poznati baršunasti ukus.

Upravo zato mnoge domaćice često posegnu za jednostavnijim zimnicama poput pinđura ili ljutenice. Brže su, lakše se prave, ali nikada ne mogu nadmašiti onaj specifičan ukus domaćeg ajvara.

Shutterstock/8th.creator

Za razliku od tradicionalnog ajvara koji se pravi od crvene paprike, za beli se koristi žuta paprika

Ove jeseni, međutim, u centar pažnje dospeo je pravi mali kulinarski hit - beli ajvar. Na društvenim mrežama i u kuhinjama domaćica širi se oduševljenje ovim neobičnim receptom.

Za razliku od tradicionalnog crvenog, u belom ajvaru nema crvene paprike već se koristi se žuta mesnata paprika, što ovom specijalitetu daje sasvim drugačiji, nežniji izgled. Boja je svetla, kremasta, a ukus ostaje jednako bogat i aromatičan, samo sa blagom, gotovo elegantnom notom koja osvaja na prvi zalogaj.

Srećna republika vam poklanja recept za beli ajvar. 

Sastojci:

  • 4 kg žutih mesnatih paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 2 kašike šećera
  • 100 g soli

Priprema:

Paprike i patlidžan dobro operite, osušite i ispecite na roštilju ili u rerni. Vruće povrće ostavite u poklopljenoj posudi kako bi omekšalo i kako biste ga lakše očistili. Kada se prohladi, oljuštite paprike, odstranite semenke i ostavite da se dobro ocede u cediljki. Patlidžan takođe oljuštite. Sve zajedno sameljite na mašini za meso.

U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa ubacite samlevenu smesu. Kuvajte na umerenoj vatri, neprestano mešajući, oko sat vremena. Pred sam kraj dodajte šećer, sirće, senf i so po ukusu. Beli ajvar je gotov kada se masa dovoljno zgusne, odnosno kada varjača ostavlja jasan trag na dnu šerpe.

Vruću smesu sipajte u unapred sterilisane, vruće tegle, dobro zatvorite metalnim poklopcima i uvijte ih u ćebe. Neka odstoje 24 sata da se lagano ohlade. Ovako spremljen beli ajvar najbolje je čuvati na tamnom i hladnom mestu, a kad otvorite teglu aukoliko niste sve pojeli obavezno čuvajte u frižideru. 

Osim što izgleda atraktivno i donosi osveženje na trpezu, beli ajvar je i sjajan način da unesete malo novine u zimnicu. Domaćice tvrde da se odlično slaže uz meso, ribu, ali i uz topli hleb kao namaz. Njegova kremasta struktura i diskretna žuta boja unose dašak luksuza u najobičniji obrok.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)