Dok jedni smatraju da se za pripremu ajvara ili pinđura, mogu koristiti bilo koje crvene paprike, drugi su ubeđeni da jedino vrhunska paprika garantuje i vrhunsku zimnicu. U svakom slučaju, ako želite da dobijete savršen ukus ajvara, treba da se potrudite oko izbora glavnmog sastojka.
Naravno, bilo bi poželjno da papriku kupujete od proverenih prodavaca, jer jedino ćete tako biti sigurni da je uzgajana na prirodan način.
Takođe, činjenica je da se najbolji ajvar priprema od starih, autohtonih balkanskih sorti paprika crvene boje, robusne i čvrste građe, mirisnih i mesnatih, sa samo dve ili ređe tri strane, dugoljastih i šiljatih na vrhu.
Ovo je veoma važno, jer kada pečete ovu papriku ona ne cvrči i ne pušta vodu. Peče se polako, tako da ispod kožice zadržava sve sokove i ukuse.
Dodatna prednost ove vrste je što uglavnom ima samo dve ravne strane, pa se lako ravnomerno peče i još lakše ljušti.
Naravno, čak i ako niste početnik, izbor paprika ponekad može da bude problematičan.
Evo šta savetuju iskusne domaćice:
- Paprika mora da bude potpuno zrela i neoštećena.
- Najvažnije je da paprika bude mesnata i suva. Kada se stavi na šporet ili roštilj, ovakva paprika ne cvrči i ne pušta tečnost, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse.
- Birajte pljosnate paprike koje se lako peku samo s dve strane, a samim time i lako ljušte.
- Ako ste u prilici, izaberite organski gajenu papriku starih sorti čiji su plodovi obično nešto manji, ali čvršći – takozvanu "ajvarku“ od kojih je najbolja Kurtovska kapija.
Komentari (0)