Dete

DECA SE U KRASTAMA VRAĆAJU S MORA: Prof. dr Milinković Srećković otkriva NAJVEĆU grešku roditelja (VIDEO)

Opasnost vreba u plićaku gde se mališani najčešće brčkaju.

10.08.2024 15:40

DECA SE U KRASTAMA VRAĆAJU S MORA: Prof. dr Milinković Srećković otkriva NAJVEĆU grešku roditelja (VIDEO)
Printscreen/Youtube/Srećna, Shutterstock

Leto je vreme kad većina porodica odmor provodi na moru, rekama, jezerima... Kako je za Srećnu republiku objasnila prof. dr Mirjana Milinković Srećković deramtovenerolog u UKC Srbije i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu sve više dece se vraća s mora sa kožnim infekcijama i u krastama. 

- Praktično pravo sa aerodroma, bez obzira da li su letovali u Grčkoj, Turskoj ili Crnoj Gori, roditelji dolaze sa decom kod lekara. To je još češće kad borave na Adi Ciganliji, na rekama i jezerima mališani dolaze sa krastama najčešće po rukama ili licu, ali ih može biti na bilo kom delu tela - kazala je ona.

Opasnost vreba u plićaku

Prema rečima dr Milinković Srećković mala deca se najčešće brčkaju u plićacima gde voda nije dovoljno čista.

- Osnovni problem je što se ta deca nakon kupanja nedovoljno dobro istuširaju od strane roditelja. Zašto je to važno? U plićacima ima dosta streptokoka i stafilokoka koje ostaju na kožu ako je dobro ne operamo sapunom. I onda uveče dete ugrize komarac, ono se počeše i to su ulazna vrata za bakteriju u organizam - upozorila je dr Milinković Srećković. 

 

Zaštita od sunca je jedan od naših glavnih prioriteta tokom leta i to ne samo kad smo na odmoru ili moru već i u gradu. Pored krema za sunčanje štiti nas i garderoba.

- Preporuka je da se nosi garderoba od tankog materijala kao što je pamuk, lan ili svila, obavezno dugih rukama i sa zatvorenijim dekolteom svetlih materijala. Recimo, obična bela majica štiti telo kao krema sa SPF faktorom 15 - rekla je ona.

Dr Milinković Srećković je posebno apelovala na vozače da povedu računa o zaštiti, zato što staklo propušta UV zrake, pa možemo izgoreti kad se dugo vozi, recimo, do mora.

Kada je u pitanju nega lica, treba koristiti lagane kreme, te izbegavati retinol i vitamin C tokom leta. 

- Preporuka je da to budu lagane hidrantne, gel kreme koje imaju više vodene komponente, dok zimi kad je vetar i koža više suva potrebne su nam bogate, gušće kreme sa više masnih komponenti. Preparate na bazi retinola ne treba koristiti u julu i avgustu, zbog toga što su to kreme koje istanjuju kožu koja postaje osetljivija na sunce, pa se brže, lakše izgori i ostaju fleke. To jesu odlični preparati za lečenje određenih dermatoza i sprečavanje pojave ili ublažavanja bora, ali ne tokom letnjih meseci - naglasila je dr Milinković Srećković.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)