Odrasli

SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD INSEKATA MOGU DA BUDU OPASNA PO DECU! Evo šta nikako ne smete da radite sa repelentima

Kada vas napadaju rojevi komaraca, repelenti su ponekad jedini spas.

22.07.2024 10:27

SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD INSEKATA MOGU DA BUDU OPASNA PO DECU! Evo šta nikako ne smete da radite sa repelentima
Shutterstock

Međutim, lekari upozoravaju da morate da budete veoma oprezni sa sredstvima za zaštitu od komaraca i drugih insekata, naročito kada se radi o deci. Takođe, repelenti ne smeju da se nanose u blizini ušiju, ili na kožu crvenu od sunca.

Stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd naglašavaju da vodite računa kako i kada koristite repelente.

Da bi bio efikasan, repelent treba da poseduje optimalan stepen isparljivosti koji će omogućiti postizanje efektivne koncentracije repelentnih para na površini kože, bez previše brzog isparavanja. Nakon aplikacije na kožu, repelenti lako isparavaju, ostavljajući aktivnu supstancu na koži i efikasni su dok postoji tanak sloj koji ostavlja miris. Isparljivi molekuli repelenata, osim što isparavaju, mogu i da prodru kroz kožu, što je, naravno, nepoželjno.

Dakle, cilj je da nakon nanošenja repelent ostane na koži u vidu tankog sloja i da kontrolisano isparava sa površine kože. Samo tada, repelent obezbeđuje sigurnu zaštitu od insekata.

Shutterstock

Bez repelenata nema zaštite od krvopija

Repelenti ometaju senzorni sistem insekata tako da oni ne mogu da prepoznaju potencijalnog domaćina. Upravo to predstavlja osnovni mehanizam delovanja repelenata. Osim toga, insekti se u zoni repelentnih para ponašaju razdraženo, dezorijentisani su i žele da se što pre udalje sa tog mesta.

Prilikom kupovine ovih proizvoda morate, pored njihove efikasnosti, uzeti u obzir i njihovu potencijalnu škodljivost, naročito kada su u pitanju bebe i mala deca, čiji su koža i disajni putevi osetljiviji.

majte na umu da sredstva pružaju zaštitu različite dužine trajanja - od 2 do 8 sati, kao i da sredstva koja pružaju dužu zaštitu imaju više aktivne supstance koja može biti škodljiva po vas i vaše ukućane.

Repelente koristite na otvorenom, nikako u zatvorenom prostoru bez adekvatne ventilacije i nikako u blizini hrane.

Sredstvo nikada nemojte nanositi na iritiranu kožu, kožu pocrvenelu od sunca, niti na otvorene rane ili posekotine!

shutterstock.com

Vodite računa na koje delove tela nanosite repelent

Nemojte nanositi repelente na oči, usta i blizu ušiju! Sprej nemojte raspršivati direktno na lice - već na dlanove, pa ga nakon toga nanesite na lice.

Preparat treba blago naneti na kožu (ne utrljavati), u dozi preporučenoj od strane proizvođača. Deci mlađoj od 10 godina nemojte dozvoljavati da sami nanose sredstva za zaštitu od insekata.

Nemojte davati deci da drže ova sredstva i nemojte im mazati dlanove i prste, jer ga slučajno mogu utrljati u oči ili usta.

Vodite računa da sredstvo ne upadne u oči. Ukoliko se to dogodi, oči odmah isperite vodom.
Sredstvo nanosite samo na kožu koja nije pokrivena odećom. Možete ga naneti i na odeću, ali ga nemojte nanositi ispod nje.

Ova sredstva nisu vodootporna, tako da ih treba naneti svaki put nakon boravka u vodi, ukoliko postoji potreba za zaštitom od insekata.

Kada vam zaštita od insekata više nije potrebna - delove tela na koje ste naneli sredstvo obavezno operite vodom i sapunom.

BONUS VIDEO:


     

Komentari (0)