Odrasli

EVO ZAŠTO VAS "JEDU" KOMARCI, AKO OVO RADITE ČIM SE PROBUDITE, POSTAJETE MAMAC ZA KRVOPIJE! Glavni krivac je neočekivan!

Koliko puta ste se zapitali zašto vas komarci masakriraju, a druge i ne pogledaju?

17.07.2024 12:31

EVO ZAŠTO VAS "JEDU" KOMARCI, AKO OVO RADITE ČIM SE PROBUDITE, POSTAJETE MAMAC ZA KRVOPIJE! Glavni krivac je neočekivan!
Shutterstock

Svi imaju svoje teorije o razlozima zašto nas komarci "vole" ili "ne vole", ali sumnjamo da je bilo kome na pamet pao sapun. Naime, istraživači sa Univerziteta Virginia Tech, su utvrdili da izbor sapuna u velikoj meri određuje da li će vas komarci stalno napadati. 

- Promena sapuna kod nekoga ko već privlači komarce u većoj meri od ostalih, može da dodatno poveća učestalost uboda, ili da smanji "atraktivnost" za komarce - rekao je biohemičar Klemen Vinager.

 On je dodao da više od 60 odsto mirisa, dolazi od sapuna, a samo 40 odsto od telesnog mirisa.

- Ključna stvar je da sapun ne predstavlja prosti dodatak telesnom mirisu, veće se radi o zameni određenih hemikalija koje nestaju tokom pranja - objašnjava Vinager.  

Shutterstock

Koliko je sapun važan faktor?

 

Način testiranja

Naučnici su pustili komarce u zatvoreni kavez u kojem su se nalazile dve posude - u prvoj se nalazio ekstrakt prirodnog mirisa (bez pranja), a u drugom miris posle korišćenja sapuna.  Uzorak je u oba slučaja sakupljen sa rukava na podlaktici. Testovi su ponovljeni sa sapunima različitih mirisa, s tim što su svi bili sa voćnim ili cvetnim mirisom.

Ispostavilo se da su sapuni samo još više mamili komarce, a jedini koji ih je odbio je bio sa mirisom kokosa.

- Ovo je veoma interesantno jer postoje i dodatni dokazi u literaturi da odrećene masne kiseline, poput onih iz kokosovog ulja mogu da služe kao sredstvo protiv komaraca i drugih insekata. Nadamo se da ćemo proširiti naše istraživanje, jer očigledno je da je najvažnija kombinacija telesnog mirisa i sapuna. Takođe, treba prouzrokovati i vreme trajanja ovih efekata, kao i da li su važne naše druge navike, od tuširanja do korišćenja dezodoransa. zaključio je Vinager, piše Happi.com

BONUS VIDEO:  



 

Komentari (0)