Odrasli

IZVADITE KRPELJA BEZ ČUPANJA I BOLA - uz jednu stvar iz kuće! Ovo je najlakši način da se rešite napasti (VIDEO)

Sezona krpelja je odavno počela, a jedna od najvažnijih stvari je šta morate da uradite u slučaju ujeda.

13.07.2024 12:25

IZVADITE KRPELJA BEZ ČUPANJA I BOLA - uz jednu stvar iz kuće! Ovo je najlakši način da se rešite napasti (VIDEO)
Profimedia.rs

Po lepom vremenu, sve duže boravimo u prirodi, a krpelje je ponekad nemoguće izbeći. Ovi insekti su česti prenosioci bolesti, mogu da budu zaraženi bakterijom "borrellia burgdorferi", kao i virusom krpeljskog encefalitisa. Borellia je uzročnik Lajmske bolesti, zbog čega je veoma važno da se krpelj što pre i izvadi iz kože.

Ljudi obično koriste pincete ili slične stvari kako bi izvukli krpelja, ali doktorka Dženin Brauning je na svom TikTok nalogu objavila video u kojem je objasnila kako izgleda najbezbolniji i najbrži način da izvadite krpelja.

- Sve što je potrebno je da oko krpelja štapućem za uši nanesete ulje mente. Taj miris krpelji ne podnose, pa će se sami brzo otkačiti od kože.

Sa krpeljima nikako ne treba da se igrate, i da potcenjujete koliko mogu da budu opasni po zdravlje.

@j9naturally Easy Hack for Ticks Dr. Janine offers a simple tip for dealing with tick bites. Simply apply peppermint essential oil on a cotton swab and gently rub it around the tick bite area. This will cause the tick to back out since they aren't fond of peppermint, allowing you to safely remove them. In addition, Dr. Janine suggests taking herbal medicines such as echinacea, astragalus, and ginseng to boost your immune system and protect your body against ticks and other harmful organisms. #ticks #lymedisease #tickremoval #wellness ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND

Doktor Džejms Mekdonald ističe da je potreban samo jedan ujed zaraženog krpelja da bi se osoba ozbiljno razbolela i zato preporučuje praktikovanje jednostavnih preventivnih mera kako bi se izbegli ugrizi i zaštitilo zdravlje.

Važno je napomenuti da uklanjanje krpelja u roku od 24 sata može značajno da smanji rizik od infekcije. S obzirom na najezdu krpelja, važno je da javnost bude svesna opasnosti od lajmske bolesti i da se preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti prilikom boravka u prirodi. 

Nakon uklanjanja krpelja, neophodno je očistiti mesto ujeda sapunom i vodom, a zatim dezinfikovati alkoholom.

Ovo je nakritičniji period godine, kada insekti bukvalno divljaju po vrućini, i zato je bitno da znate šta da uradite kada vas ujede osa, krpelj, obad ili stršljen.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)