Odrasli

SAMO JEDNA LIMENKA OVOG PIĆA POVEĆAVA RIZIK OD RAZVOJA DIJABETESA TIPA 2: Mnogi veruju da je zdravija opcija - istina je potpuno suprotna

U želji da smanjimo unos šećera i živimo zdravije, mnogi posežu za veštački zaslađenim napicima verujući da prave bolji izbor, ali nova studija pokazuje da li je ta odluka dobra.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

04.08.2025 15:02

SAMO JEDNA LIMENKA OVOG PIĆA POVEĆAVA RIZIK OD RAZVOJA DIJABETESA TIPA 2: Mnogi veruju da je zdravija opcija - istina je potpuno suprotna
shutterstock.com/Photoroyalty/Just Life

Veštački zaslađivači su uvedeni kako bi ponudili zdraviju alternativu šećeru, ali kako ističe nova studija, ove zamene sa sobom nose svoje zdravstvene rizike.

I ne treba mnogo toga da bi se napravila razlika: istraživači koji stoje iza studije, iz nekoliko institucija u Australiji i Holandiji, otkrili su da je konzumiranje samo jedne limenke veštački zaslađenog bezalkoholnog pića dnevno tokom nekoliko godina povezano sa 38 odsto većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, u poređenju sa ljudima koji retko piju zaslađena pića.

Ironično, to je više od 23 odsto povećanja rizika od dijabetesa povezanog sa pićima zaslađenim šećerom.

Ovi nalazi se zasnivaju na navikama u ishrani i piću 36.608 Australijanaca starosti između 40 i 69 godina. Učesnici su prijavili svoju potrošnju veštačkih zaslađivača i šećera, a njihovi zdravstveni kartoni su zatim praćeni u proseku 14 godina.

- Pijenje jednog ili više ovih napitaka svakog dana - bilo da su zaslađena šećerom ili veštačkim zamenama – povezano je sa značajno većom šansom za razvoj dijabetesa tipa 2 - kaže Robel Husen Kabtimer, nutricionista na Univerzitetu Monaš u Australiji.

Zanimljivo je da je, kada se uzme u obzir telesna težina, veza između zaslađenih napitaka i dijabetesa tipa 2 nestala - što sugeriše da je prekomerna težina pokretala tu određenu povezanost. Međutim, kada se telesna težina uzme u obzir u vezu sa veštačkim zaslađivačima, povećani rizik je i dalje bio prisutan

Freepik/azerbaijan_stockers

Da li su veštački zaslađivači bolja opcija od šećera

Sa toliko poznatih doprinosa riziku od dijabetesa tipa 2, istraživači ne mogu reći da ga veštački zaslađivači direktno uzrokuju. Svi podaci pokazuju da veza postoji, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se ona razjasnila. Više dokaza o ovoj povezanosti već je prikupljeno u prethodnim studijama, mada ne u Australiji. 

- Veštački zaslađivači se često preporučuju ljudima koji su u riziku od dijabetesa kao zdravija alternativa, ali naši rezultati ukazuju na to da mogu predstavljati sopstvene zdravstvene rizike - kaže Barbora de Kurten, biomedicinska naučnica na Univerzitetu Kraljevskog melburnskog tehnološkog instituta (RMIT).

Istraživači sumnjaju da određeni veštački zaslađivači mogu ometati nivo šećera u krvi, što zauzvrat doprinosi povećanom riziku od dijabetesa tipa 2. Na primer, ranije je pokazano da široko korišćeni zaslađivač aspartam izaziva isti insulinski odgovor kao šećer.

U međuvremenu, poznato je da drugi zaslađivači ometaju crevne bakterije, povećavajući netoleranciju na glukozu u organizmu. Ovakve i druge interakcije mogle bi povećati rizik od dijabetesa tipa 2, čak i kod ljudi koji ne dobijaju na težini.
 

shutterstock.com/LightField Studios

Veštački zaslađivači utiču na povećan rizik od dijabetesa tipa 2

Istraživači žele da se učini više kako bi se podigla svest o mogućim zdravstvenim opasnostima veštačkih zaslađivača. Poslednjih godina, istraživanja su takođe povezala ove zamene za šećer sa problemima sa integritetom mozga i oštećenjem srca.

- Podržavamo mere poput poreza na zaslađena pića, ali naša studija pokazuje da takođe moramo obratiti pažnju na veštački zaslađene opcije. Često se reklamiraju kao bolji za vas, ali mogu nositi i svoje rizike. Buduće politike trebalo bi da usvoje širi pristup smanjenju unosa svih nenutritivnih napitaka - kaže Barbora de Kurten.

Studija je objavljena u Diabetes and Metabolism.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)