Poznati genetičar Tim Spektor je na svom primeru objasnio koliko izbor namirnice koje konzumiramo za doručak može da bude važan. On je napomenuo da je punih 10 godina bio u zabludi da se zdravo hrani, a onda je shvatio da se ugojio desetak kilograma.
Spektor kaže da je bio ubeđen da je njegov doručak zdrav. Zato se i šokirao kada je osetio da je često umoran i gladan, kao i da nema energije.
Naime, primetio je da je posle doručka, koji je praktikovao godinama, dolazilo do naglog skoka šećera u krvi, iako je mislio da se zdravo hrani.
Njegov doručak se sastojao od tosta i marmelade, uz šoljicu čaja, mleko sa niskim procentom masti i čaše ceđene pomorandže. To ga je navelo da pokuša da jede druge kombinacije, prateći ono što je dobro za njegovo telo.
- Mislio sam da jedem zdravo, a ugojio sam se 10 kilograma. Ispostavilo se da je ovaj doručak veoma loš za mene. Osećao sam se iscrpljeno, umorno, i brzo sam osećao glad posle obroka - objašnjava Spektor.
Istovremeno, telo njegove supruge nije reagovalo na isti način na istu vrstu doručka. Stoga je istakao važnost individualnog eksperimentisanja kada je u pitanju izbor doručka.
Nakon istraživanja, dr Spektor otkrio je kakav doručak mu najbolje odgovara i najbolje deluje na njegovo telo. Sada, po pravilu, ujutro jede doručak sa visokim sadržajem masti, koji se sastoji od punomasnog jogurta sa orasima, semenkama i bobicama, izbacio je čaj i sada pije kafu, i navodi da se promena odmah primetila.
- Veoma brzo sam primetio drastične promene, više nisam osećao skokove šećera, i nisam bio gladan već u 11 sati i nisu mi trebale dodatne grickalice. Takođe, osećao sam se mnogo bolje - zaključio je Spektor, prenosi Daily Record.
Komentari (0)