Odrasli

ALERGIJA NA SUNCE NIJE ŠALA: Prof. dr Milinković Srećković otkriva da li je bolja skupa ili jeftina krema za sunčanje

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković objasnila kako izabrati najbolju kremu za zaštitu od neželjenog zračenja sunca.

13.07.2024 12:02

ALERGIJA NA SUNCE NIJE ŠALA: Prof. dr Milinković Srećković otkriva da li je bolja skupa ili jeftina krema za sunčanje
Printscreen/Youtube/Srećna, FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia

Leto je period godine izuzetno jakog sunca i visokog UV zračenja kada je neophodno da zaštitimo našu kožu ne samo kad smo na letovanju na moru već i u gradu, a posebno na planini. Na ovaj način štitimo kožu od oštećenja i promena koja mogu da se jave i nekoliko godina, pa i decenija kasnije.

Kako je za Srećnu republiku objasnila prof. Dr Mirjana Milinković Srećković deramtovenerolog u UKC Srbije i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu jako letnje sunca ostavlja vrlo velike posledice i može da dovede do različitih promena na koži.

- Koža pamti i uticaj UV zraka se nagomilava tokom života, pa se posledice manifestuju u nekom kasnijem životnom dobu kroz razne promene na koži. Najčešće se pojavlju fleke od sunca odnosno solarni lentigo u našem narodu poznat kao staračke fleke, koje u suštini nastaju od sunca. Druga veoma važna stvar je kancerogeni efekat UV zraka koji značajno doprinose nastanku karcinoma kože i melanoma – upozorila je ona.

Kako sve više ljudi, pa i dece, ima alergiju na sunce prof. dr Milinković Srećković je posavetovala da se jave dermatologu i objasnila kako sprečiti da zbog alergije na sunce uništite sebi letovanje.

- U pitanju spektar više bolesti kod nas dermatologa. To može biti prava alergija na sunce koja se manifestuje kao koprivnjača na telu, ali se češće javlja reakcija kad se naglo izađe na sunce i kad se čitavo telo, koje je cele godine bilo zaštićeno garderobom, izlaže jakom UV zračenju. Tada dolazi do pojave plikova, malih izdignuća u odnosu na nivo kože i to jako svrbi. Kad neko zna da je sklon alergijama na sunce onda im preporučujemo da barem nedelju dana pre odlaska na more, tokom boravka na letovanju i nekoliko dana po povratku piju antihistaminike koji će na neki način preduprediti da dođe do pojave alergije na sunce uz obavezno mazanje kreme sa visokim zaštitnim faktorom – objasnila je ona.

Kako odabrati kremu i koji SPF faktor?

Prof. dr Miliković Srećković je pojasnila i šta znače oznake SPF 20,30 i 50 na ambalaži krema za sunčanje i kako se pravilno koriste kako bismo zaštitili kožu.

Ona je naglasila da izbor kreme zavisi i od toga na kakvoj se plaži nalazimo.

- Pesak reflektuje UV zračenje pa je mnogo veći rizik da tu izgorimo i veći rizik neželjenog dejstva sunčevog zračenja nego recimo na stenovitoj plaži ili betonu. Nikako ne treba zaboraviti zaštitu od sunca kad smo na planini tokom leta. Tamo nije toliko vruće, pa ljudi često zaborave da stave kremu, ali je tu efekat zračenja isti ako ne i veći nego na moru – dodala je ona.

Prof. dr Milinković Srećković je preporučila da se kreme kupuju u apotekama, jer je to dermatološka kozmetika koja najčešće štiti ne samo od UV B zraka već i od UV A zraka koji su takođe opasni.  

Priliko nanošenja kreme ne treba zaboraviti da namažemo ušne školjke, posebno muškarci i gornji deo stopala, jer je koža na risu tanja, pa brže izgori.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)