Lifestyle

ŽELELI STE PREPLANULI TEN, A ZAVRŠILI U OPEKOTINAMA: Ove 3 maske provereno deluju, a sastojke imaju svi kod kuće!

Bolje sprečiti nego lečiti, ipak leka ima!

07.07.2024 19:25

ŽELELI STE PREPLANULI TEN, A ZAVRŠILI U OPEKOTINAMA: Ove 3 maske provereno deluju, a sastojke imaju svi kod kuće!
Shutterstock

Opekotine od sunca su čest problem koji nastaje usled prekomernog izlaganja ultraljubičastom (UV) zračenju sunca. Opekotine se mogu kretati od blagih do teških, zavisno o tome koliko dugo i koliko intenzivno je koža bila izložena sunčevim zracima. Sunčane opekotine nastaju kada UV zračenje ošteti DNK ćelija kože, izazivajući upalnu reakciju. Savet svih stručnjaka je da se po svaku cenu potrudite da do opekotina uopšte i ne dođe, a to znači izbegavanje direktnog sunca i korišćenje preparata koji imaju visok stepen od UVB i UVA zračenja.

  • UVB zračenje: Glavni uzročnik sunčanih opekotina, UVB zračenje oštećuje površinske slojeve kože, izazivajući crvenilo, bol i upalu.
  • UVA zračenje: Iako manje intenzivno od UVB zračenja, UVA zračenje prodire dublje u kožu, doprinoseći starenju kože i riziku od raka kože.

Shutterstock

Mnoge žene žele preplanuli tren što brže

Simptomi opekotina

Uprkos merama predostrožnosti, sunčane opekotine se mogu desiti. U tom slučaju, prirodni recepti mogu pomoći u ublažavanju simptoma i ubrzavanju oporavka kože. Simptomi sunčanih opekotina obično se javljaju nekoliko sati nakon izlaganja suncu i mogu uključivati:

  • Crvenilo
  • Bol i osetljivost
  • Oticanje
  • Plikove i ljuštenje kože kao završni rezultat

Kako bi umirili bolnu crvenu kožu koja nimalo nije prijatna nisu dovoljna samo mleka za telo. Prirodne maske mogu biti mogu efikasnije, a ne morate se mazati neprijatnim jogurtom.

Aloe vera i kokosovo ulje

Sastojci:

  • list aloe vere (ili polovina šolje čistog aloe vera gela)
  • polovina šolje hladno ceđenog kokosovog ulja

Ako koristite sveži list aloe vere, prvo ga operite. Pažljivo isecite ivice lista i uklonite zeleni spoljni sloj nožem. Izvadite prozirni gel iz unutrašnjosti lista kašikom. Uverite se da je kokosovo ulje u tečnom stanju. Ako je čvrsto, zagrejte ga lagano na niskoj temperaturi dok ne postane tečno. U posudu stavite aloe vera gel i tečno kokosovo ulje. Dobro ih izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Takođe, možete koristiti blender. Namažite i ostavite bar 20 minuta. Smesu čuvajte u frižideru.

TikTok-chloe_holladay

Kada ovoliko pocrvenite već je kasno, ali ima spasa!

Hladan krastavac

Sastojci:

  • sveži krastavac

Oljuštite i izblendirajte krastavac dok ne dobijete pastu. Stavite pastu u frižider na 30 minuta. Nanesite hladnu pastu od krastavca na opekotine. Ostavite 20-30 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

Soda bikarbone i voda

Sastojci:

  • 4 kašičice soda bikarbone
  • hladna voda

Pomešajte 4 kašičice sode bikarbone sa hladnom vodom da dobijete pastu. Nanesite pastu na opekotine. Ostavite da stoji 10-15 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)