Odrasli

CRVENE TAČKE ILI FLEKICE PO KOŽI: Ima li razloga za zabrinutost i kad se treba javiti lekaru! (FOTO)

Najčešće se javljaju na rukama, nogama, po grudima a tačnu dijagnozu postavlja dermatolog.

03.03.2024 15:10

CRVENE TAČKE ILI FLEKICE PO KOŽI: Ima li razloga za zabrinutost i kad se treba javiti lekaru! (FOTO)
shutterstock.com

Promene na koži mogu biti vrlo male i suptile zbog čega većina ljudi na to ni ne obraća pažnju. Jedna od promena su i male, crvene tačkice ili čak fleke koje se mogu pojaviti na rukama, nogama, grudima... U pitanju je angiomu mali benigni tumor od kojeg se granaju krvni sudovi, navodi 24sata.hr. Nastaje zadebljanjem zida krvnog suda čime on postaje trajno proširen i vidljiv, a može biti u ravni kože ili ispupčen.

Kada se pojavljuju?

Kako ističu dermatolozi postoje dva razloga zbog čega se javljaju ove crvene tačke ili flekice. Prvi razlog je starost odnosno godine pacijenta. Najčešće se pojavljuju posle 30 godine zato što starenjem dolazi do promena na koži i krvnim sudovima, što za rezultat ima pojavu ovih crvenih tačkica. U ovom slučaju radi se o angiomima koji mogu biti i u obliku minijaturne trešnje.

Shutterstock

Angiomi ne zahtevaju lečenje osim ako krvare ili smetaju

 

Ako angiom sa druge strane izgleda kao tačka iz koje se granaju krvne sudovi to može ukazivati na druge zdravstvene probleme, poput onih sa jetrom, sistema krvnih sudova ili hormonske neravnoteže. Ove angiome stručnjaci nazivaju paukolikim angiomima. Češće se javljaju kod žena u trudnoći, a ako ih ima u većem broju na vašem telu onda mogu ukazivati na oštećenje jetre. Tačnu dijagnozu postavlja detmatolog kliničkim pregledom i dermoskopijom.

Kada treba posetiti lekara?

Kako ističu stručnjaci, angiomi se u principu ne leče osim ako krvare ili smetaju odnosno povređuju se garderobom. Mogu se uklanjati na razne načine:

  • Laserom
  • Radiotalasima
  • Hirurškom ekscizijom

Kako ističu američki stručnjaci, lečenje nije trajno jer se angiomi mogu vratiti. Veruje se da je nastanak angioma povezan sa genetikom, ali i da na njihovu pojavu može uticati preterano izlaganje suncu. Zbog toga je najbolja preventiva zaštita od sunca, ali to neće u svim slučajevima moći da reši problem nastanka novih angioma kod osobe koja ima predispoziciju.

Zdrav način života i uravnotežena ishrana je još jedan način prevencije, pa je preporuka da se što više konzumira dosta voća i povrća kao i zdravih masti poput onih iz avokada i maslinovog ulja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)