Odrasli

NEOBIČAN SIMPTOM RAKA JAJNIKA NA KOJI VEĆINA ŽENA NE OBRAĆA PAŽNJU: Deluje bezazleno a može biti znak ove opake bolesti! (FOTO)

Redovni ginekološki pregledi su najbolja prevencija ovog teškog oboljenja.

01.03.2024 14:50

NEOBIČAN SIMPTOM RAKA JAJNIKA NA KOJI VEĆINA ŽENA NE OBRAĆA PAŽNJU: Deluje bezazleno a može biti znak ove opake bolesti! (FOTO)
Shutterstock

Rak jajnika je jedno od najčešćih malignih oboljenja koje pogađa žene. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) svaka 2 minuta na svetu jedna žena oboli od ove opake bolesti.

U Srbiji godišnje se postavi oko 650 dijagnoza tumora jajnika. Na žalost, većina pacijentkinja ne obraća pažnju na rane simptome ove bolesti što otežava lečenje, a ova podmukla bolest je najsmrtonosniji karcinom kod žena.

shutterstock.com

Rano prepoznavanje simptoma je ključno za lečenje ove bolesti

Ne ignorišite nadutost

Kako ističu lekari, karcinom jajnika manifestuje simptomime poput slabosti, gubitka apetita, bolova u abdomenu i gastrointestinalnih poremećaja, što pacijentkinje a nekad i lekari pripisuju drugiom oboljenjima što otežava blagovremenog postavljanja dijagnoze. Zato je rano prepoznavanje znakova bolesti ključni faktori u borbi protiv ove opasne bolesti. Međutim, ponekad se javljaju i neobični simptomi koji mogu zbuniti i pacijentkinje i lekare.

Jedan od njih je i nadutost. Ovo stanje jedan je od češćih problema s kojima se sreću žene i najčešće nisu znak bilo kakve ozbiljne bolesti već posledica varenja. Upravo zbog toga, važno je da žene obrate pažnju na ovaj simptom i da se pravovremeno obrate lekaru. Nadutost, kao neobičan simptom, može biti upozoravajući znak koji žene ne bi smele ignorisati.

Simptomi:

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti posledica i drugih zdravstvenih problema, te je stoga važno da se žene redovno pregledaju i prate svoje zdravstveno stanje.

shutterstock.com

Redovni ginekološki pregledi su najbolja prevencija

 

Lečenje 

Lečenje tumora jajnika može uključivati hirurški zahvat, hemioterapiju i terapiju zračenjem u zavisnosti od stadijuma bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Važno je da se lečenje započne što pre, kako bi se povećale šanse za uspešan ishod.

Redovni ginekološki pregledi igraju ključnu ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju tumora jajnika. Rano otkrivanje bolesti značajno povećava šanse za potpuno izlečenje, zbog čega se preporučuje ženama da redovno odlaze na ginekološke preglede i prate signale koje im šalje telo. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)