Odrasli

8 "BIZARNIH" SIMPTOMA KOJI MOGU BITI ZNAK NAJTEŽIH BOLESTI: Jedan se javlja ujutru, drugi se može videti u rukopisu, dok se treći često meša sa osećajem žeđi!

Reč je o znacima na koje često ne obraćamo pažnju, a zbog kojih i te kako odmah treba da se javimo lekaru.

13.04.2023 14:01

8 "BIZARNIH" SIMPTOMA KOJI MOGU BITI ZNAK NAJTEŽIH BOLESTI: Jedan se javlja ujutru, drugi se može videti u rukopisu, dok se treći često meša sa osećajem žeđi!
shutterstock.com

Kada primetimo bilo kakvu promenu na telu ili u organizmu koja duže vreme ne prolazi trebalo bi da se obratimo lekaru, a ne da sami sebi dajemo dijagnozu i na osnovu toga se samolečimo. Postoje simptomi koji jasno upućuju na određena oboljenja, pa sa njima uglavnom svi znaju na čemu su, međutim, ima i onih čudnih znakova, pa i pomalo bizarnih, kojih se ljudi čak i stide ili veruju da su posledica načina života, umora, neispavanosti ili nečeg četvrtog. Međutim, istina je da se nijedan, pa makar naizgled i bezazlen, simptim ne sme zanemariti. 

Srećna Republika otkriva vam 8 znakova koje vam vaše telo šalje, a koje nikako ne smete zanemariti jer mogu biti signal nekog ozbiljnijeg problema u organizmu. 

shutterstock.com

Oči mogu da otkriju dosta toga o stanju celokupnog organizma 

"Krvave" oči

"Krvave" oči su pretežno povezane sa površnom infekcijom oka, poznatom kao konjuktivitis, međutim, taj problem često može da se javi i u kombinaciji s prehladom, bolom u grlu, curenjem nosa ili kašljem. Ipak, ako primetite da ta pojava ne prolazi, možete imati i veći problem. Ako je crvenilo na očima duže od nedelju dana ili često dolazi sa bolom u oku ili promenom vida stručnjaci napominju da bi to moglo da ukazuje na ozbiljniji problem poput glaukoma, ali i infekcije oka koja može izazvati i slepilo.

Vaginalni iscedak neprijatnog mirisa

Prema studiji sprovedenoj na Klivlendskoj klinici, iscedak iz vagine, posebno ujutru, koji je neprijatnog mirisa mogao bi da ukazuje na ozbiljne zapaljenske bolesti karlice, odnosno infekcije uzrokovane seksualno prenosivim bolestima. Ako se prenosive bolesti poput hlamidije ili gonoreje ne leče na adekvatan način, infekcija se može proširiti i izazvati hronični bol, ali i neplodnost.

shutterstock.com

Neprijatan miris vaginalnog iscedka bi mogao da ukazuje na daleko ozbiljnije bolesti i infekcije

Suva usta i neprijatan zadah

Dehidratacija nas često natera da posegnemo za flašom vode i da se osvežimo. Međutim, izražena suvoća usta praćena neprijatnim zadahom često ne mora da znači samo to da je neko žedan, već i da pati od Sjogrenovog sindroma, imunološkog poremećaja koji uzrokuje suva usta i oči. Problem se može razviti u bilo kom uzrastu, ali je češći kod žena starijih od 40 godina.

Prekomerno znojenje

Prekomerno znojenje može biti neprijatno, nevezano da li se radi samo o pazuhu ili ostatku tela i licu. Taj poremećaj je poznat kao hiperhidroza i pogađa oko 3 odsto ljudske populacije. Međutim, taj znak može da ukazuje i na non - Hočkin limfom, vrstu raka koja utiče na limfni sistem. Oni koji pate od tog oboljenja imaju izraženo noćno znojenje, ali i gubitak težine i osip na koži.

Shutterstock

Problem s prekomernim znojenjem uvek izaziva neprijatnost 

Zamućen urin

Mokraća može dosta reći o našem zdravlju. Ako je u poseldnje vreme bila zamućena umesto bistre ili svetlo žute nijanse to bi moglo, navode stručnjaci, da znači da ne pijete dovoljno vode. Međutim, ako to nije slučaj, a urin je i dalje zamućen i jave se još neki simptomi poput krvi u mokraći ili bol pri mokrenju, trebalo bi da posetite lekara. Moguće je da se radi o infekciji urinarnog trakta, kamenu u bubregu, polno prenosivim bolestima, ali i dijabetesu.

Nadimanje stomaka i gasovi 

Nadimanje samo po sebi nije opasno jer često određena hrana može prouzrokovati da imamo poteškoća u donjem delu abdomena. Kod žena se taj problem najčešće dešava u vreme pred menstrualni ciklus ili kada jedu začinjenu hranu, ali ako ne nestane može biti znak za uzbunu. Naime, nadimanje i nekontrolisano stvaranje gasova može da ukaže na bolesti jetre, pa čak i na rak jajnika. Ako taj simptom prati povraćanje, bol u stomaku i krv u stolici onda je vreme za uzbunu, prenosi prevention.com

Foto: Shutterstock

Nadutost praćena bolom koji ne prlazi može ukazivati na rak jajnika

Otečeni prsti ili stopala

Stručnjaci napominju da zadržavanje soli može prouzrokovati oticanje prstiju, naročito ako nemamo dovoljno fizičke aktivnosti. Međutim, otok ekstremiteta može upućivati i na bolest bubrega ili srčanu insuficijenciju. Ako se otok pogoršava, svakako bi se trebalo obratiti lekaru.

"Stisnut" rukopis

Korišćenje računara kod svih neminovno rezultira lošijim rukopisom. Međutim, ako nevezano za to dođe do primetne promene u stilu pisanja i ako slova postaju sve manja i manja, to bi mogao biti znak Parkinsonove bolesti. Ta podmukla bolest uzrokuje sporije pokrete, ukočenost mišića i to rezultira i "skučenijim" pisanjem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)