Odrasli

AKO PIJETE ANTIBIOTIKE OVU NAMIRNICU NIKAKO NE SMETE DA JEDETE! Lekari apeluju: Može da bude kobno, jedan organ preti da otkaže (FOTO)

Prema rečima Benjamina Boversa pojedine kombinacije harane i medikamenata mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja jetre ili naglog skoka krvnog pritiska koji zahteva hospitalizaciju pacijenta

10.04.2023 14:01

AKO PIJETE ANTIBIOTIKE OVU NAMIRNICU NIKAKO NE SMETE DA JEDETE! Lekari apeluju: Može da bude kobno, jedan organ preti da otkaže (FOTO)
Shutterstock

Prilikom uzimanje određenih lekova, bilo da je u pitanju hronična bolest ili trenutni zdravstveni problemi, treba uzeti u obzir i hranu koja se jede. Kako ističu stručnjaci, postoje vrlo opasne kombinacije određenih lekova i hrane koja dovodi do značajnog smanjenog efekta medikament.

Pojedine kombinacije hrane i lekova mogu čak da dovedu do dodatnih zdravstvenih problema među kojima su problemi sa stomakom, pojačavanje negativnih efekata medikamenata koji umesto da leče, postaju opasni i štetni.

Kako je istakao Benjamin Bovers stručnjak za uticaj hrane na lekove, postoje kombinacije koje mogu da dovedu do oštećenja jetre koje može biti čak i smrtonosno. On je naveo nekoliko opasnih kombinacija koje treba izbegavati.

Pixabay.com

Mleko je zdravo ali nikako u kombinaciji sa antibioticima

Mleko i antibiotici

Mleko i mlečni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mleko i slično nikako nemojte da jedete u isto vreme kad pijete antibiotike.

- Ova kombinacija je vrlo loša zato što mlečni proizvodi mogu da drastično umanje apsorpciju antibiotika u vaš krvotok čime se umanjuje njihovo dejstvo. I dok mislite da vam je bolje jer pijete antibiotike, vi zapravo postajete meta nove infekcije koja dodatno ugrožava vaše zdravlje – upozorio je Bovers.

Shutterstock

Nikako ne kombinovati alkohol sa bilo kojim lekovima

Sokovi i alkohol

Sokovi, bilo da su u pitanju gazirani ili ne, takođe utiču do izvesne mere na dejstvo antibiotika. Kako upozoravaju stručnjaci, posebno je opasan alkohol koji nikako ne treba mešati sa antibioticima, niti piti energetska pića. Voda je najbolja opcija, posebno prilikom oralne upotrebe antibiotika. Opasno može biti čak i ako konzumirate alkohol i paracetamol.

Foto: Shutterstock

Grejfut nije dobar u kombinaciji sa lekovima za srce

Sok od grejpfruta

Sokovi od citrusnog voća, posebno od grejpfruta, izuzetno su zdravi, ali nisu dobra kombinacija s lekovima za srce.

- Ovo, na prvi pogled bezazleno piće, može da utiče na lekove za srce. Umesto da se medikament razloži u telu i pomogne mu, on se taloži u jetri što vremenom može da dovede do ozbiljnog oštećenja, ne samo jetre već i bubrega i srca. Ono, pritom, nije zaštićeno terapijom kako smo mi verovali – upozorio je Bovers.

shutterstock.com

Vino je opasno ako se pije sa antidepresivima

Vino i antidepresivi

Poznato je da kombinacija alkohola i lekova može biti opasna po život pacijenta. Posebno je opasna kombinacija vina i antidepresiva jer može dovesti ne samo do poremećaja rada jetre, već i do veoma lošeg uticaja tih  lekova na ponašanje i organizam pacijenata.

- Antidepresivi su specifični lekovi i treba strogo voditi računa šta se jede dok se koristi ta terapija. Pored vina i uopšte alkohola, koji može izazvati vrlo opasne posledice po organizam pacijenta, ne treba jesti ni zrele sireve ukoliko pijete antidepresive. Naime, sir  a posebno zreli ima značajne količine tiramina što u kombinaciji sa lekovima može da dovede do naglog skoka krvnog pritiska što zahteva hitnu hospitalizaciju. Da biste izbegli bilo kakve probleme najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom oko ishrane ukoliko koristite bilo kakve lekove – poručio je Bovers.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)