Odrasli

LEKOVI PROTIV BOLOVA NIKAKO NE IDU S OVIH 5 PIĆA! Iznenadićete se, jedno je sok bez kog mnogi ne mogu da zamisle dan!

Pet vrsta pića koja su nam najčešće pri ruci utiču na sposobnost rastvaranja popijene tablete i njenu apsorpciju u organizmu, a samim tim i na njenu delotvornost.

26.04.2022 11:00

LEKOVI PROTIV BOLOVA NIKAKO NE IDU S OVIH 5 PIĆA! Iznenadićete se, jedno je sok bez kog mnogi ne mogu da zamisle dan!
shutterstock.com

U upustvima za lekove tačno je naznačeno kada i na koji način tablete treba popiti. Međutim, malo ko od nas pažljivo čita sve što piše tim sitnim slovima, pa lekove, posebno kada su u pitanju tablete protiv bolova, pijemo uz tečnost koja nam se u tom trenutku nađe pri ruci. 

Međutim, na osnovu istraživanja i studije koja je objavljena u stručnom medicinskom časopisu Saudi farmaceutski magazin (eng.Saudi Pharmaceutical Journal) eksperti su došli do zaključka da lekove protiv bolova ili za alergiju nikako ne treba kombinovati uz određene napitke, piše britanski San. 

Srećna republika vam donosi spisak od pet pića koje treba izbegavati po svaku cenu ukoliko želite da popijete lekove protiv bolova. 

Pixabay.com

Topla kafa umanjuje dejstvo tablete protiv bolova

Kafa

Topli napici, pre svega kafa, mogu da umanje dejstvo lekova protiv bolova. Odranije je poznato da kofein iz kafe značajno utiče na smanjenje dejstva tablete, a sad su stručnjaci utvrdili da topla kafa utiče i na vreme njenog rastvaranja u stomaku. To praktično znači da ukoliko, recimo, uz toplu kafu popijete tabletu protiv glavobolje, kafa će uticati na vreme njene apsorpcije, ali i na dejstvo, pa uobičajena doza leka neće biti dovoljna. 

Gazirani sokovi

Više od 130 godina gazirani sokovi su omiljena pića mnogih ljudi širom planete. O njihovom dejstvu na ljudski organizam vode se brojne polemike, ali popularnost im ne opada. Međutim, stručnjaci su utvrdi da ta vrsta sokova i te kako utiče na vreme rastvaranja tableta u organizmu. Kako su istakli, studija je pokazala da taj popularni napitak jedino ne utiče na lekove za ublažavanje simptoma alergije. 

Pixabay.com

Nikako ne treba mešati vitamin C iz soka od pomorandže sa lekovima 

Sok od pomorandže

Sveže ceđeni ili običan sok od pomorandže jeste piće bez kog mnogi ne mogu da zamisle dan. Tako se najčešće nađe pri ruci i kada treba popiti tabletu protiv bolova. Stručnjaci ističu da taj sok nikako ne treba mešati s tabletama jer vitamin C iz njega utiče na vreme rastvaranja tablete u organizmu, kao i na njeno delovanje.

Energetska pića

Korišćenje tableta protiv bolova i energetskih pića nikako nije dobra kombinacija. U pitanju je bezalkoholno piće koje trenutno povećava količinu energije u organizmu, ali i značajno ubrzava vreme rastvaranja lekova i njihovog delovanja u organizmu. Zato je, prema rečima stručnjaka, najbolje izbegavati tu kombinaciju.l

Pixabay.com

Punomasno  mleko utiče na apsorpciju tablete protiv bolova 

Punomasno mleko

Ukoliko vas boli glava i želite da popijete lek protiv bolova nikako ne treba da posežete za čašom punomasnog mleka. Naime, masnoće i mlečne kiseline iz njega utiču na apsorpciju same tablete.

Prema preporukama lekara, tablete protiv bolova, ali i druge medikamente, najbolje je popiti uz čašu obične vode kako bi se adekvatno rastvorili u organizmu i ispoljili svoje puno dejstvo.

BONUS VIDEO

Komentari (0)