Odrasli

Ovo bi SVI TREBALO DA ZNAJU: Kako da pravilno lečite upalu uha

Leto je povoljno godišnje doba za razvoj upale uha, koja često može da zaseni letovanje, ali i dovede do komplikacija ako se pogrešno tretira

25.08.2022 15:00

Ovo bi SVI TREBALO DA ZNAJU: Kako da pravilno lečite upalu uha
pexels.com

Iako ima onih koji na letovanju nisu bili u prilici da obole od upale uha, veliki broj nas se bar jednom u životu susreo sa simptomima ovog neprijatnog oboljenja

Otitis media ili upala srednjeg uha veoma često se javlja upravo na visokoj temperaturi, a ako ne reagujete na znake upale, situacija se može pogoršati.

NAGLE PROMENE TEMPERATURE KAO UZROK

- Upale srednjeg uha u letnjem periodu uglavnom su uzrokovane čestim i naglim promenama temperature. Setite se toga kada iz klimatizovane prostorije naglo izađete napolje i obratno. Kupanje u kontaminiranoj vodi takođe doprinosi prodiranju infekcije u spoljni ušni kanal, u kome se na visokoj temperaturi stvara povoljnije okruženje za rast i reprodukciju gljivične flore.

Takođe, s pojačanim znojenjem spoljašnji slušni kanal se vlaži, a kiselo-bazni balans na površini kože se menja, pa ona postaje podložna infekcijama - kaže ruski otorinolaringolog dr Ruslan Anatoljevič Rezakov.

On dodaje da putovanje avionom utiče i na pojavu akutne i hronične upale srednjeg uha. S obzirom na to da slušni kanal ne može da se nosi s izjednačavanjem pritiska u šupljinama srednjeg uha i okolini, u bubnoj duplji nastaje negativan pritisak, što dovodi do oticanja njene sluzokože i razvoja bolesti.

- Dijagnoza bilo kog otitisa počinje pregledom otorinolaringologa. Zatim se radi endoskopija uha, nosne šupljine i nazofarinksa, kao i test sluha - audiometrija, koji se uvek dopunjava timpanometrijom, koja procenjuje pokretljivost membrane, slušnih koščica i prohodnost slušnog kanala, a može pokazati i da li ima tečnosti iza bubne opne. Ove dijagnostičke procedure se sprovode samo kada nema perforacije u bubnoj opni. Za bilo koju vrstu upale srednjeg uha potrebno je uzeti bris iz ušne i nosne šupljine da bi lekar mogao da propiše adekvatnu terapiju. U najvećem broju slučajeva lečenje je konzervativno. Ako je bolest u početnoj fazi, a disfunkcija slušnog kanala mala, antibiotici se ne propisuju, dok u drugim slučajevima upala uha zahteva antibiotsku terapiju. Ako se ustanovi gljivični otitis, propisuju se antifungalni lekovi, eventualno u kombinaciji s antibioticima - kaže dr Rezakov.

MALIŠANI NAJUGROŽENIJI

On dodaje da je upala ušiju daleko češća kod dece nego kod odraslih. Slušni kanal je kod mališana kraći nego kod odraslih, što doprinosi brzom prodiranju zapaljenskog procesa u šupljinu srednjeg uha. Takođe, deca mogu oštetiti spoljašnji slušni kanal i na taj način uneti infekciju. Osim osnovnih simptoma, da je reč o upali uha kod dece, mogu ukazivati i problemi sa spavanjem, razdražljivost i preterana nervoza, gubitak apetita usled bola prilikom gutanja i groznica.

shutterstock.com

Mališani su ugroženiji od odraslih

Dijagnoza i lečenje počinju sveobuhvatnim pregledom otorinolaringologa, a neophodno je uraditi i endoskopiju nosne šupljine i ispitati da li je uzrok upale u krajnicima jer će, u tom slučaju, efekat lečenja biti kratkotrajan i upale će se ponavljati. Nepravilan tretman otitisa dovodi do razvoja hronične upale, koja može izazvati nepovratan gubitak sluha.

- U zavisnosti od oblika i lokalizacije upale, lekar propisuje kapi za uši koje imaju različite efekte. Odlazak u apoteku i kupovina kapi za uši koje nije propisao lekar, ne samo da je pogrešna odluka već može biti i opasna. Za svaku vrstu otitisa postoji spektar lekova koji je primenljiv samo u slučaju tog određenog oboljenja. Na primer, kapi propisane za otitis spoljašnjeg uha mogu da sadrže ototoksične antibiotike, koji, kada dođe do perforacije u bubnoj opni, mogu da uđu u unutrašnje uho i izazovu gubitak sluha. Ne preporučuje se ni zagrevanje uha kod kuće bez konsultacije s lekarom jer može doprineti povećanju upale umesto da je ublaži - upozorava dr Rezakov.

On dodaje da svaka upala uha koja se ne leči može izazvati hronični proces, a jedna od opasnih komplikacija je i dugotrajan gubitak sluha. Takođe, iz spoljašnjeg uha infekcija može ući u srednje uvo, koji može biti komplikovan meningitisom i apscesom mozga. Ako na letovanju osetite simptome upale uha, a niste u mogućnosti da potražite pomoć otorinolaringologa, koji bi vam propisao odgovarajuću terapiju, učinite to odmah čim se vratite s odmora.

Prevencija upale uha na odmoru

Izbegavajte nagle promene temperature i kupanje u prljavoj vodi. Poželjno je da uši, pre plivanja i ronjenja, zaštitite specijalnim silikonskim čepićima, koji se oblikuju prema vašem uhu. Osobe koje imaju problema sa nosnim infekcijama trebalo bi da ih leče, umesto da ih zanemaruju, jer otok nosne sluznice može doprineti razvoju upale u uhu. Čak i kod blagog curenja iz nosa, tokom putovanja avionom, pre poletanja i sletanja preporučuje se upotreba vazokonstriktornih kapi za nos da bi se prevenirala upala uha, savetuje dr Rezakov.

SIMPTOMI

  • Crvenilo uha
  • Otok i osetljivost regije uha
  • Pojava iscetka iz uha
  • Zapušenost uha

Pravilna higijena ušiju

Nepravilno čišćenje ušiju takođe može dovesti do upale srednjeg uha. Posebno je štetno čišćenje ušiju pamučnim štapićima, na koje smo skoro svi navikli. Ovim higijenskim pomagalima se ušna mast samo gura dublje u uho, a veoma lako mogu oštetiti bubnu opnu i povrediti kožu ušnog kanala. Uši treba da perete sapunom i vodom koristeći kažiprst. Ne pokušavajte da gurnete prst što je više moguće, već očistite uši na nivou do kojeg prst dopire i to će biti sasvim dovoljno. Zapamtite da ušna mast - cerumen, zapravo služi kao lubrikant za ušni kanal i pomaže u njegovom čišćenju, stvarajući okruženje koje sprečava razvoj gljivične i bakterijske flore, ističe dr Rezakov.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)