Mace

MAČKE KOJE VOLE VODU: 5 rasa koje obožavaju kupanje i plivanje

Većina mačaka ne voli kupanje koje je za njih noćna mora, ali ima i onih koje se odlično snalaze u vodi. Ove lepotice u stanju su satima da se zabavljaju sa vodom

17.05.2022 13:00

MAČKE KOJE VOLE VODU: 5 rasa koje obožavaju kupanje i plivanje
shutterstock.com

Mačke spadaju među najčistije životinje koje se više puta u toku dana umivaju i temeljno čiste svoje krzno.

Međutim, većina mačaka ne voli vodu i ako ste pokušali nekad da okupate svoju krznenu ljubimcu, ova avantura se verovatno završila njenim bežanjem iz kade koliko je nose sve četiri šapice.

Legenda kaže da sve domaće mačke vode poreklo iz pustinjskih delova Bliskog istoka gde vode nikada nije bilo dovoljno, pa prosto nisu naučile da se kupaju.

Međutim, postoje i rase maca koje obožavaju vodu. Srećna republika predstavlja 5 rasa mačaka koje bez pogovora pristaju na kupanje, čak u tome i uživaju.

Pixabay.com

Norveška šumska mačka opisana je u brojnim legendama

1. Norveška šumska mačka

Ova rasa nedavno je proglašena za najlepšu mačku na svetu. Jedna od osnovnih karakteristika norveške šumske mačke je da se ne plaši vode. Ne samo što voli kupanje, već su neke predstavnice ove rase odlični plivači. U pitanju je krupna mačka težine do 10 kilograma sa prelepim krznom duge dlake.

Inače, ovo je jedna od najstarijih rasa mačaka na svetu, a opisana je u brojnim skandinavskim legendama.

Pixabay.com

Čak i dok je mače Mejn kun je impozantna mačka

2. Mejn kun

Spada među najveća rase među mačkama koja ceo život zadržava karakter mačeta koje obožava da se igra i istražuje. Mejn kun dostiže težinu više od 10 kilograma, a voli vodu i kupanje. Često se može videti kako prednjim šapicama prikuplja vodu iz česme.

Ne samo što uživa u kupanju već joj je jedna od omiljenih igara potapanje igračaka u posudu sa vodom. Ako imate ovu rasu mačaka obradujte je fontanom i ona će istinski uživati u prskanju s vodom.

shutterstock.com

Turska van mačka često ima jedno plavo a drugo oko boje ćilibara

3. Turska van mačka

U pitanju je još jedna lepotica među mačkama koja se često može videti u reklamama za mačju hranu. Ime je dobila po turskom jezeru Van. Najčešće je bela sa po kojom tačkom druge boje krzna, plavih ili ćilibarske boje očiju, ili joj je jedno oko plavo, a drugo ćilibarsko. U zavisnosti od pola, dostiže težinu između 5 i 8 kilograma.

Ova mačka voli da se kupa, igra sa vodom, pliva u bazenu, rekama ili jezeru, pa je bez problema možete poneti sa sobom i na plažu.

Pixabay.com

Vrlo umiljata i inteligentna bengalska rasa mačaka

4. Bengalska mačka

Iako izgledom podseća na leoparda, ovo je jedna vrlo umiljata maca, energična i aktivna. Ženke su teške do 5, a mužjaci do 7 kilograma.

Ova glamurozna lepotica među mačkama obožava da se igra s vodom. Posebno je fasciniraju svi plutajući objekti od leda u posudi, do igračaka u kadi s vodom ili lista u barici. Izuzetno je inteligentna maca koja voli izazove.

Pixabay.com

Izgleda kao opasnica, ali je vrlo mazna i neustrašiva maca

5. Američka kratkodlaka mačka

U pitanju je aktivna i radoznala najčešće prugasta maca. Verovali ili ne postoji 80 različitih boja krzna američke kratkodlake mačke, pri čemu i boja očiju varira u odnosu na krzno. Ženke su najčešće do 8 dok su mužjaci nešto veći i često premašuju 10 kilograma.

Ova razigrana maca uživa da se igra sa vodom bilo da je u činiji ili da teče na česmi. Neće se ustručavati ni da uskoči u kadu punu vode ili da elegantno ušeta u  tuš kabinu dok se tuširate.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)