Mace

MAČKE ZNAJU MNOGO VIŠE O NAMA NEGO ŠTO SANJAMO! istraživanje otkrilo sta se krije u njihovim glavicama!

Ispitivanje u Japanu koje je sprovedeno na 48 mačaka, dovelo do fascinantnih otkrića! Mačke čak nisu ni toliko sebične!

16.04.2022 15:00

MAČKE ZNAJU MNOGO VIŠE O NAMA NEGO ŠTO SANJAMO! istraživanje otkrilo sta se krije u njihovim glavicama!
Pixabay.com

Srećna republika otkriva fantastično saznanje, da mačke znaju ime svoga vlasnika, a čak znaju imena i ostalih kućnih ljubimaca ukoliko ih porodica ima!

U Japanu je sprovedeno istraživanje na 48 mačaka, kojima su na televiziji puštali snimke njihovih vlasnika, kao i drugih mačaka sa kojima su živele.

Neverovatno saznanje je da je da mačke izgleda da ne samo da prepoznaju svog vlasnika po izgledu i glasu, već znaju i njegovo ime.

Takođe nisu sve mačke živele u okviru kuća, neke su se ,recimo, hranile po kafićima.

Znaju ime drugih mačaka

Pošto bi vlasnik pozvao neku od drugih mačaka koje žive u sklopu tog domaćinstva, namerno je puštano duže vreme dok se na ekranu ne bi pojavila ta mačka.

pexels.com

Mačke koje žive zajedno znaju međusobna imena

Od 48 mačaka koje su gledale snimke, čak 19 njih je zurilo u televizor, željno iščekujući da se njihov drugar pojavi na ekranu.

Rezultati su pokazali da mačke zapravo znaju sva imena drugih mačaka sa kojima su u svakodnevnom kontaktu, što je opovrglo uopšteno mišljenje kako su mačke sebične, a "navodno" one znaju čak i ime svoga vlasnika.

Ipak nisu sebične

pexels.com

Mačke prepoznaju vlasnike

Iako je 26 mačaka lošije odreagovalo, onih 19 koje žive u porodicama, su vidno duže gledale u ekran kada je vlasnik dozivao imenom jednu mačku, a pojavila se sasvim druga.

- Jedino moguće rešenje je  konkurencija. To znači da mačka zna da će od vlasnika dobiti hranu kada on zove njeno ime, a ali ne i kada izgovara ime druge mačke.

Ovu studiju objavio je časopis "Scientific Reports", a preneo portal "Dailymail.co.uk".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)