Prirodni lekovi

SAVETI I RECEPTI RUSKIH LEKARA: Prirodno lečenje u sopstvenom domu

Prirodno lečenje u sopstvenom domu ne može da zameni specijalističkim pregled, ali postoji mnogo načina na koje možete pomoći sebi i ublažiti različite tegobe, tvrde poznati ruski lekari

23.08.2022 16:00

SAVETI I RECEPTI RUSKIH LEKARA: Prirodno lečenje u sopstvenom domu
shutterstock.com

Pojedini lekari pamte da su, kao studenti, prvo naučili da u medicini "dva i dva nikada nisu četiri", odnosno da je svaki slučaj jedinstven, a da je okvirno i proizvoljno lečenje često neuspešno i opasno.

Zbog toga gotovo svi medicinski stručnjaci ističu značaj pravovremenih preventivnih pregleda i precizne dijagnostike, kao glavnih faktora uspešnog lečenja. To naravno ne znači da za svaku glavobolju i ogrebotinu treba da idete kod lekara jer se neka poznata bolna stanja mogu tretirati, ali i sprečiti prirodnim sredstvima i procedurama i bez medicinske pomoći.

Portal Srećna republika je odabrao smo za vas zanimljive savete i preporuke ruskih doktora različitih specijalnosti, kao i proverene prirodne recepture koje možete pripremiti u svom u domu.

Prirodne kapi za oči od meda

U oporavku očiju i prevenciji propadanja mrežnjače odlično su se pokazale kapi pripremljene od sasvim čistog, provereno prirodnog meda, pomešanog sa destilovanom vodom u odnosu jedan prema tri. Kapi čuvajte u frižideru i svakog jutra i večeri stavljajte po dve-tri kapi u svako oko, savetuje dr Margareta Lebedeva iz naučnoistraživačkog instituta za očne bolesti u okviru ruske akademije nauka.

Trik za zdravu prostatu

Za muškarce koje imaju problema sa prostatom veoma je važno da poboljšaju cirkulaciju krvi u oblasti karlice. Ako je ikako moguće, naviknite se da urinirate u sedećem položaju i poboljšaćete funkciju prostate. Takođe je važno da redovno praznite bešiku jer je kod muškaraca koji to čine pet puta i više na dan rizik od razvoja raka bešike i prostate upola manji nego kod onih koji u toalet odlaze ređe od toga, savetuje dr Boris Skačko.

Sprečite opadanje kose

Sitno izrendajte šargarepu, iscedite sok i utrljajte ga u koren kose i ostavite da deluje najmanje 15 minuta, pa nakon toga operite kosu šamponom i mlakom vodom. Ova maska regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja njeno opadanje. Preporučujem da je primenjujete pre svakog pranja kose, prvih pet puta uzastopno, a kasnije, kada vam kosa ojača, biće dovoljno i jednom mesečno, savetuje ruski dermatolog dr Tatjana Viktorovna Konovalova.

Prva pomoć kod napada glaukoma

Kod akutnog glaukoma, praćenog simptomima, kao što su glavobolja, bol u oku i zamagljenje vida, možete pomoći sebi tako što ćete uroniti stopala u posudu s toplom vodom, temperature od 39 do 40 stepeni. Ova procedura će brzo sniziti pritisak, pa se savetuje kao prva pomoć ne samo kod akutnog glaukoma već i kod naglog skoka krvnog pritiska, savetuje oftalmolog dr Margarita Lebedeva.

Lekovite biljke za dobar san

Biljni čajevi od nane, matičnjaka, žalfije i lipe podržavaju imunitet, eliminišu spazam sitnih krvnih sudova i na prirodan način čiste sluzokožu. Preporučujem svima čajeve od ovih biljaka ili njihove mešavine, pa čak i deci starijoj od sedam godina u prilagođenim dozama. Čaj od cveta lipe posebno efikasno nadoknađuje nedostatak kiseonika u mozgu, blago umiruje i omogućava prijatan san, kaže dr Elena Korsun sa katedre za fitoterapiju moskovskog univerziteta RUDN.

shutterstock.com

Za dobar san nisu vam potrebni hemijske tablete

Stimulišite imunitet

U staklenoj posudi litarske zapremine pomešajte po 50 g sušene ehinacee i lista nane i do vrha nalijte kvalitetnom votkom. Prva biljka je odlična za za jačanje imuniteta, dok je menta dobar imunostimulator, a ima i lekovito dejstvo na srce i krvne sudove. Neka tinktura odstoji sedam dana na tamnom mestu i sobnoj temperaturi. Nakon toga procedite tinkturu, dodajte dve kašike meda i promešajte. Uzimajte po 20 kapi, tri puta dnevno, pola sata pre jela, tokom tri nedelje. Ovu prirodnu imunostimulaciju možete da primenjujete od dva do tri puta godišnje, savetuje moskovski kardiolog prof dr Aleksandar Šarandak.

 

VIDEO BONUS:


 

Komentari (0)