Odrasli

Antibiotik vam NE POMAŽE? Evo u čemu je problem!

Šira javnost još nije u potpunosti upoznata s rizicima uzimanja antibiotika. Naprotiv, ovi lekovi propisuju se i za najmanju prehladu.

24.08.2022 16:30

Antibiotik vam NE POMAŽE? Evo u čemu je problem!
Pixabay.com

U novoj studiji američki naučnici su pokazali da desetodnevni unos antibiotika uništava kolonije miliona aerobnih bakterija u mikrobiomu do količine koja se ne može detektovati, a skrenuli su pažnju i da ovi lekovi negativno utiču na motivaciju i atletske performanse sportista.

Široko rasprostranjena i ponekad neopravdana upotreba antibiotika dovela je do pojave visoko otpornih sojeva.

Pojava sve većeg broja multirezistentnih bakterija dovodi u pitanje budućnost ove vrste lekova. Jedna od obećavajućih metoda borbe protiv štetnih bakterija na danas je fekalna transplantacija, odnosno zamena loše mikroflore zdravom koja se bori protiv otpornosti tela na antibiotike.

 

 

- Transplantacija fekalne mikrobiote se vrši sa zdravog donora na bolesnog primaoca. Mikrobi i jedinjenja koja se nalaze u izmetu donatora se zatim vezuju za creva primaoca, pomažući u suzbijanju štetnih bakterija. Pitanje pronalaženja idealnog donora je predmet posebnih studija. Sama transplantacija može biti različita: metodom kolonoskopije, klistirom ili kroz cevčicu koja se ubacuje u nos, stomak ili tanko crevo. Međutim, postoji lakši način - specijalne kapsule koje samo treba da progutate. Ipak, stručnjaci još ne žure da proglase transplantaciju mikrobioma lekom za sve bolesti - kaže biolog dr Konstantin Severinov.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)