Odrasli

MIRIS ZNOJA može da ukaže na veliki problem! Ovo je posebno važno za muškarce

Znojenje je svojstveno skoro svakoj osobi, ali nije uvek tako bezopasno, kao što se čini

23.08.2022 18:00

MIRIS ZNOJA može da ukaže na veliki problem! Ovo je posebno važno za muškarce
shutterstock.com

Ako je napolju vruće ili ako vežbate, znojenje je normalna fiziološka reakcija tela, koje na taj način reguliše razmenu toplote i štiti se od pregrevanja.

Ali ako nema opterećenja i osoba se mnogo znoji u normalnim uslovima, onda to može signalizirati poremećaje u endokrinom sistemu.

U intervjuu za Radio Sputnjik ruski endokrinolog dr Zuhra Pavlova objasnila je u kojim slučajevima je neophodno ići lekaru zbog prekomernog znojenja.

- Kod bolesti štitaste žlezde kod žena, usled poremećaja u proizvodnji hormona estradiola, može se javiti obilno znojenje. Ako je kod muškaraca pojačano znojenje praćeno intenzivnim i jakim mirisom, to može biti simptom neravnoteže hormona dihidrotestosterona- kaže dr Pavlova i dodaje:

- . Neki misle da je to znak muškosti, ali za endokrinologa ili urologa ovo je povod da proveri da li je sve u redu sa žlezdama koje su najviše izložene dihidrotestosteronu poput prostate. Tako, na primer, ako i posle tuširanja i presvlačenja čovek ponovo oseti jak miris znoja, onda se treba konsultovati s endokrinologom. Ako je pojačano znojenje uzrokovano gubitkom kose, masnom kožom i aknama, takođe se radi o hormonskoj neravnoteži - objašnjava dr Pavlova.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)