Čudo

OVAKO RADI MOZAK: 3 moći koje dobijete kada se zaljubite

Svako ko je ikada bio zaljubljen zna da se tih dana osećao izuzetno lepo, a nauka čak taj osećaj poredi sa funkcionisanjem mozga prilikom konzumiranja kokaina.

22.10.2021 20:54

OVAKO RADI MOZAK: 3 moći koje dobijete kada se zaljubite
Pixabay.com

Veoma bitna razlika je ta što je ovo prirodni proces lučenja dopamina koji ujedno ima i mnogo duže i korisnine dejstvo od zloglasne droge. Ovaj proces izaziva tri reakcije na mozak koji tada dobija svojevrsne supermoći.  

Nemojte uzimati injekcije za bolne zglobove, postoji prirodno rešenje..!

Naime, kod srećno zaljubljenih parova u jednom delu mozga se pojačano proizvodi dopamin, prirodni stimulans zbog kog osećamo poseban užitak

Ugledna antropološkinja Helena Fišer, koja se godinama bavi istraživanjem reakcija mozga kada smo zaljubljeni i uzbuđeni, tvrdi da partneri mogu biti istinski zaljubljeni jedno u drugo i posle nekoliko decenija veze.

Kroz njena istraživanja do sada je prošlo 80.000 ljudi, a svoja zapažanja opisala je u knjizi "Anatomija ljubavi".

Ona kaže da je primetila tri reakcije u mozgu kod partnera u dugim i srećnim brakovima, u centrima odgovornim za empatiju, kontrolu emocija i takozvanih pozitivnih iluzija.

U toku istraživanja obratila je pažnju na deo mozga koji se zove ventralni tegmentum. Kod srećno zaljubljenih parova u tom delu se pojačano proizvodi dopamin, prirodni stimulans zbog kog osećamo poseban užitak i deluje slično kao kokain, piše telegraf.rs.

Međutim, kod zaljubljenosti taj osećaj užitka i zadovoljstva traje mnogo duže nego kod droge.

Ona je primetila tri reakcije u mozgu kod srećno zaljubljenih parova:

1. Saosećanje

Sposobnost parova da osećaju saosećanje jedno za drugo je vrlo važna stavka za dug i srećan brak. Ako jedan partner može da razume kako se oseća drugi i kroz šta prolazi, problemi i nesuglasice se rešavaju brzo i jednostavno.

Empatični ljudi se lako povezuju i istinski razumeju partnera.

2. Kontrola emocija

Jako je važno da imate sposobnost da kontrolišete emocije u toku stresnih situacija, smatra Fišer. Na primer, kod parova koji se stalno svađaju zbog novčanih problema, veća je šansa da će se razići nego oni koji to inače ne praktikuju.

- Jedna od teorija je da kada dodate stres zbog novca na već krhku vezu, partneri će se razići, misleći da će bolje sami da se nose sa finansijskim problemima - rekla je ona i dodala da zajednički rad na problemima, ali hladne glave, može da pomogne da se odnos spasi i vremenom postane jači - kaže Fišer i dodaje:

- Važno je da partneri daju jedan drugom prostor za izražavanje i da se razumeju i poštuju.

3. Pozitivne iluzije

Korišćenje pozitivnih iluzija u ljubavnoj vezi moglo bi da bude ključno za njeno očuvanje i dugotrajnost, kaže Fišer.

To znači da se u vezi treba usredsrediti na ono što je pozitivno, a ne negativno. Naime, u svakoj vezi postoje lepe i manje lepe stvari, sada je samo pitanje na koje ćete usmeriti svoju pažnju. Ako gledate one dobre, vi i partner ćete se bolje osećati, a iz vas će izvirati pozitivna energija, i obrnuto, smatra antropološkinja.

- Pozitivne iluzije pomažu da preoblikujete navike, rutinu, pa čak i osobine. Usredsredite se na ono što je dobro kod vašeg partnera, umesto na stvari na koje nemate uticaja i ne možete ih promeniti. Uostalom, niko nije savršen - zaključila je ona.

 

Komentari (0)