Odrasli

BOL U RAMENU OTKRIVA "TIHOG UBICU": Još 6 simptoma nikako ne smete zanemariti!

Reč je o oboljenju koje mnogi ne prepoznaju na vreme zbog znakova koji se povezuju sa drugim stanjima, pa je važno pratiti svaki signal tela.

11.04.2023 16:01

BOL U RAMENU OTKRIVA "TIHOG UBICU": Još 6 simptoma nikako ne smete zanemariti!
Foto: Shuterstock

Bol u ramenu najčešće nije razlog za brigu i u najvećem broju slučajeva nastaje usled povrede tokom fizičke aktivnosti, nezgodnog položaja prilikom spavanja ili usled neadekvatnog podizanja tereta.

Međutim, kako upozoravaju stručnjaci, bol u ramenu koji ne prolazi više od dve nedelje može da ukazuje na vrlo opasnu bolest koja na prvi pogled nema nikakve veze sa ramenom.

shutterstock.com

Bol počinje u gornjem desnom delu stomaka i širi se ka desnom ramenu

Bol u ramenu 

Verovali ili ne, bol u desnom ramenu jedan je od simptoma oboljenja žučne kese, poznatog i kao akutni holecistitis. Simptom je oštar bol u gornjoj desnoj strani stomaka koja se širi prema desnom ramenu. Prilikom dubokog uzdaha jačina bola se pogoršava i ne nestaje uprkos lekovima protiv bolova. Da stvar bude gora, većina ljudi tu vrstu bola u ramenu neće povezati sa žučnom kesom, pa se često zakasni sa postavljanjem dijagnoze i lečenjem.

Akutni holecistitis je potencijalno veoma opasno oboljenje koje, ukoliko se ne leči, može da dovede do sepse i fatalnog ishoda po pacijenta. Neophodno je lečenje u bolničkim uslovima uz mirovanje, antibiotike i infuziju. Nastaje usled pojave kamena u žuči koji blokira odvodnu cev iz žučne kese, što dovodi do nakupljanja žuči i iritacije koje dalje može dovesti do otoka i opasne infekcije. 

Ukoliko se stanje ponavlja i nakon lečenja najčešće se preporučuje ukljanjanje žučne kese kako bi se sprečio povratak akutnog holecistitisa.

Foto: Shutterstock

Upala žučne kese može biti opasna ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme

Simptomi 

Žučna kesa je mali organ u obliku kruške koji se nalazi ispod jetre u gornjem desnom delu stomaka. U tom organu se skladišti žuč, tečnost koja je potrebna organizmu za varenje masti i koja iz žučne kese dolazi u tanko crevo svaki put kad nešto jedemo.

6 znakova akutnog holecistitisa:

BONUS VIDEO:

Komentari (0)