Odrasli

IMATE PROBLEMA SA ŽUČNOM KESOM? Ovo morate da znate o operaciji i postoperativnom oporavku!

Žuč pomaže u varenju masne hrane pa nakon uklanjanja žučne kese može doći do problema u varenju, zbog čega je neophodno prilagoditi ishranu stanju pacijenta.

26.01.2023 13:07

IMATE PROBLEMA SA ŽUČNOM KESOM? Ovo morate da znate o operaciji i postoperativnom oporavku!
shutterstock.com

Holecistektomija je hirurška procedura za uklanjanje žučne kese, najčešće zbog žučnih kamenaca koji izazivaju bol ili infekciju. Iako je uklanjanje žučne kese prilično uobičajena i rutinska operacija, treba imati na umu da je to i dalje uklanjanje organa koji skladišti žuč - tečnost koja pomaže u varenju masne hrane.

Printscreen Youtube/ Srećna republika

Magistar Jelena Pak dala je vredne savete za pacijente koji su imali operaciju uklanjanja žučne kese

Promene u ishrani

Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack, predsednik Udruženja "Žuto uže", holecistektomija oduzima deo vašeg procesa varenja. To neminovno utiče na metaboličke i digestivne funkcije vašeg tela, o čemu većina lekara ne daje dovoljno saveta.

- Istraživanja sugerišu da ljudi kojima je uklonjena žučna kesa imaju veći rizik od razvoja stanja kao što su metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, bolesti srca i masna jetra. Studije na životinjama su, takođe, ukazale na povećanje triglicerida kod onih koji su bili podvrgnuti holecistektomiji – objasnila je ona.

Prema rečima Jelene Pack, bez funkcije regulacije i skladištenja žučne kese, žuč se umesto toga konzistentno izlučuje u tanko crevo sporom i stalnom brzinom.

- To znači da žuč koja se oslobađa možda neće biti dovoljna za određeni obrok koji konzumirate ili je možda previše razblažena. Ta promena u digestivnoj funkciji takođe može dovesti do neadekvatne apsorpcije esencijalnih masnih kiselina i hranljivih materija rastvorljivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, što rezultira nedostatkom hranljivih materija - dodala je ona.

Packova je upozorila da mnogi pacijenti pogrešno veruju da nakon operacije više neće imati problema sa žučnom kesom, pa počinju da jedu hranu s visokim sadržajem masti i kalorija koju ranije nisu mogli da jedu.

- Promena u ishrani i navikama u ishrani može izazvati pogrešno oslobađanje žuči i dovesti do promena u kretanju creva, dijareje, zatvora i problema sa težinom. Kada mast nije pravilno razložena i apsorbovana, ona se vezuje za kalcijum i gvožđe iz naše hrane i sprečava da ti minerali uđu u krv tamo gde su nam potrebni. To dovodi do akumulacije tvrde materije koja uzrokuje zatvor – upozorila je Jelena Pack.

pexels.com

Kurkuma ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u smanjenju otoka žučne kese

Ishrana za obolele sa žučnom kesom

Magistar Pack je otkrila da postoje razni načini da pomognete svom organizmu da lakše prevari hranu nakon operacije žučne kese.

- Pospite 1 kašiku organskog lecitina na obrok koji sadrži masti kako bi se absorbovao pre nego što stigne do creva. Zašto? Zato što naša žuč prirodno sadrži lecitin! – istakla je ona.

Naša sagovrnica savetuje i da preskočite sve rafinisane masti, a umesto njih u ishrani koristite male količine zdravih masti kao što su omega 3 (semenke, masna riba, avokado), srednje lančane masne kiseline (koje se nalaze u kokosovom ulju), jaja iz slobodnog uzgoja, orasi i semenke, hladno ceđena ulja.

- Kada jedete masti, uverite se da su količine male i raspoređene tokom dana, recimo 1 kašika ulja, mala šaka orašastih plodova i ⅓ avokada. Uključite orašaste plodove u ishranu, ali je najbolje da ih pre jela prvo potopite u filtriranu vodu. Umesto obične koristite himalajsku so kako bi zaštitili svoj digestivni trakt, a opet dobili potrebne nutritivne vrednosti – dodala je ona.

Nakon operacije može da pomogne i svakodnevno konzumiranje gorke hrane - kakao, rukola, radiči, maslačak, patlidžan, cikorija, karfiol, endivija, brokoli, grejpfrut, limun, limeta, đumbir, cvekla, artičoke.

- Te namirnice stimulišu jetru da proizvodi žuč, a ćelije creva da proizvode enzime koji pomažu u razgradnji obroka. Osim toga, trebalo bi da jedete više hrane koja sadrži vlakna kao što su cela zrna i mahunarke koje se lako i odlično vezuju za loše masti i holesterol, izvlačeći ih iz vašeg tela preko creva. Dodajte hranu bogatu kalijumom u svoju ishranu. Odlične opcije uključuju avokado, lisnato povrće, paradajz, slatki krompir batat i banane – naglasila je Pack.

Prema njenim rečima, pacijenti koji inače imaju problem sa žučnom kesom, kao dodatak ishrani trebalo bi da koriste kurkumu, koja ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u smanjenju otoka žučne kese i poboljšava protok žuči.

- Jedite uglavnom hranu biljnog porekla i birajte proteine kao što su mahunarke, umesto teškog mesa. Te smernice se fokusiraju na uspostavljanje ravnoteže u organizmu, što znači da treba da težite svim grupama hrane u umerenim količinama. Pijte čaj od korena maslačka, zato što taj koren podržava funkciju jetre i može da reguliše upotrebu žuči – poručila je ona.

Pixabay.com

Rafinisani šećer u potpunosti izbacite iz ishrane

Šta ne treba da jedete?

  • Nefermentisane mlečne proizvode
  • Rafinisani šećer
  • Skrobnu hranu
  • Bilo koju hranu koju nepodnosite

Kako je pojasnila magistar Jelena Pak, svaka od tih namirnica je ili povezana sa upalom i povećanjem telesne težine ili sa izazivanjem napada kamena u žuči, pa ih zato ne treba jesti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)