Holecistektomija je hirurška procedura za uklanjanje žučne kese, najčešće zbog žučnih kamenaca koji izazivaju bol ili infekciju. Iako je uklanjanje žučne kese prilično uobičajena i rutinska operacija, treba imati na umu da je to i dalje uklanjanje organa koji skladišti žuč - tečnost koja pomaže u varenju masne hrane.
Printscreen Youtube/ Srećna republika
Promene u ishrani
Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack, predsednik Udruženja "Žuto uže", holecistektomija oduzima deo vašeg procesa varenja. To neminovno utiče na metaboličke i digestivne funkcije vašeg tela, o čemu većina lekara ne daje dovoljno saveta.
- Istraživanja sugerišu da ljudi kojima je uklonjena žučna kesa imaju veći rizik od razvoja stanja kao što su metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, bolesti srca i masna jetra. Studije na životinjama su, takođe, ukazale na povećanje triglicerida kod onih koji su bili podvrgnuti holecistektomiji – objasnila je ona.
Prema rečima Jelene Pack, bez funkcije regulacije i skladištenja žučne kese, žuč se umesto toga konzistentno izlučuje u tanko crevo sporom i stalnom brzinom.
- To znači da žuč koja se oslobađa možda neće biti dovoljna za određeni obrok koji konzumirate ili je možda previše razblažena. Ta promena u digestivnoj funkciji takođe može dovesti do neadekvatne apsorpcije esencijalnih masnih kiselina i hranljivih materija rastvorljivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, što rezultira nedostatkom hranljivih materija - dodala je ona.
Packova je upozorila da mnogi pacijenti pogrešno veruju da nakon operacije više neće imati problema sa žučnom kesom, pa počinju da jedu hranu s visokim sadržajem masti i kalorija koju ranije nisu mogli da jedu.
- Promena u ishrani i navikama u ishrani može izazvati pogrešno oslobađanje žuči i dovesti do promena u kretanju creva, dijareje, zatvora i problema sa težinom. Kada mast nije pravilno razložena i apsorbovana, ona se vezuje za kalcijum i gvožđe iz naše hrane i sprečava da ti minerali uđu u krv tamo gde su nam potrebni. To dovodi do akumulacije tvrde materije koja uzrokuje zatvor – upozorila je Jelena Pack.
pexels.com
Ishrana za obolele sa žučnom kesom
Magistar Pack je otkrila da postoje razni načini da pomognete svom organizmu da lakše prevari hranu nakon operacije žučne kese.
- Pospite 1 kašiku organskog lecitina na obrok koji sadrži masti kako bi se absorbovao pre nego što stigne do creva. Zašto? Zato što naša žuč prirodno sadrži lecitin! – istakla je ona.
Naša sagovrnica savetuje i da preskočite sve rafinisane masti, a umesto njih u ishrani koristite male količine zdravih masti kao što su omega 3 (semenke, masna riba, avokado), srednje lančane masne kiseline (koje se nalaze u kokosovom ulju), jaja iz slobodnog uzgoja, orasi i semenke, hladno ceđena ulja.
- Kada jedete masti, uverite se da su količine male i raspoređene tokom dana, recimo 1 kašika ulja, mala šaka orašastih plodova i ⅓ avokada. Uključite orašaste plodove u ishranu, ali je najbolje da ih pre jela prvo potopite u filtriranu vodu. Umesto obične koristite himalajsku so kako bi zaštitili svoj digestivni trakt, a opet dobili potrebne nutritivne vrednosti – dodala je ona.
Nakon operacije može da pomogne i svakodnevno konzumiranje gorke hrane - kakao, rukola, radiči, maslačak, patlidžan, cikorija, karfiol, endivija, brokoli, grejpfrut, limun, limeta, đumbir, cvekla, artičoke.
- Te namirnice stimulišu jetru da proizvodi žuč, a ćelije creva da proizvode enzime koji pomažu u razgradnji obroka. Osim toga, trebalo bi da jedete više hrane koja sadrži vlakna kao što su cela zrna i mahunarke koje se lako i odlično vezuju za loše masti i holesterol, izvlačeći ih iz vašeg tela preko creva. Dodajte hranu bogatu kalijumom u svoju ishranu. Odlične opcije uključuju avokado, lisnato povrće, paradajz, slatki krompir batat i banane – naglasila je Pack.
Prema njenim rečima, pacijenti koji inače imaju problem sa žučnom kesom, kao dodatak ishrani trebalo bi da koriste kurkumu, koja ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u smanjenju otoka žučne kese i poboljšava protok žuči.
- Jedite uglavnom hranu biljnog porekla i birajte proteine kao što su mahunarke, umesto teškog mesa. Te smernice se fokusiraju na uspostavljanje ravnoteže u organizmu, što znači da treba da težite svim grupama hrane u umerenim količinama. Pijte čaj od korena maslačka, zato što taj koren podržava funkciju jetre i može da reguliše upotrebu žuči – poručila je ona.
Pixabay.com
Šta ne treba da jedete?
- Nefermentisane mlečne proizvode
- Rafinisani šećer
- Skrobnu hranu
- Bilo koju hranu koju nepodnosite
Kako je pojasnila magistar Jelena Pak, svaka od tih namirnica je ili povezana sa upalom i povećanjem telesne težine ili sa izazivanjem napada kamena u žuči, pa ih zato ne treba jesti.
Komentari (0)