Odrasli

Šta se dogodi u telu kada NEDELJU DANA NE JEDEMO SLATKO? Nutricionisti tvrde: Reakcije mogu biti kao posle narkotika!

Svakodnevno konzumiranje šećera bilo kroz slatkiše ili razne prerađevine, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

30.08.2022 17:00

Šta se dogodi u telu kada NEDELJU DANA NE JEDEMO SLATKO? Nutricionisti tvrde: Reakcije mogu biti kao posle narkotika!
shutterstock.com

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svode se na to da bi dnevni unos šećera trebalo maksimalno da iznosi 10 odsto ukupnog energetskog unosa. Međutim, prema savetima stručnjaka, ukoliko želimo da smršamo ili poboljšamo ukupno zdravstveno stanje, taj unos bi trebalo prepoloviti. To se odnosi na ukupnu dnevnu količunu šećera koju konzumiramo, uključujući i onaj iz voća, pa dolazimo do toga da za 24 sata u telo ne bi trebalo da unesemo više od 2 kašičice šećera. A najveći je problem, naime, što mnoge namirnice, čak i one za koje nikad ne bismo rekli, sadrže šećer.

Lekari upozoravaju da vremenom dolazi do jedne vrste zavisnosti od šećera, što podrazumeva da je teško rešiti je se. Kako pojašnjavaju lekari, prilikom unosa šećera u organizam pokreću se opioidni receptori, što utiče na sistem nagrađivanja mozga. Upravo to je razlog zašto je teško u potpunosti izbaciti šećer iz upotrebe.

Pixabay.com

Nisu samo kolači krivi za unos šećera koga ima i u brojnim prerađevinama

Kako se rešiti zavisnosti?

Da bismo prekinuli začarani krug i rešili se zavisnosti od šećera, najvažnija je odluka. Slično kao i kod ostavljanja duvana, nakon prestanka konzumiranja šećera benefiti po organizam vide se već posle 7 dana. Da je lako nije, ali nije ni nemoguće.

- Brojne studije su pokazale da, kad osoba prestane da jede šećer, ima slične simptome kao kod ljudi koji prestanu da uzimaju drogu. Organizam navikao na šećer traži svoju dozu i kad je ne dobije mogu se pojaviti glavobolja, iscrpljenost, nervoza i razdražljivost - rekla je nutricionistkinja Sara Siskind.

Ona je pojasnila da su ovi simptomi posebno izraženi kod osoba koje su godinama konzumirale veće količine šećera, ne samo kroz kolače već i kroz gazirane napitke i prerađevine od mesa koje često sadrže dosta šećera.

Za one od vas koji su bili umereniji u unosu šećera, simptomi odvikavanja mogu biti slabiji.

- Ovo je samo privremeno i već posle 7 dana biće mnogo bolje. Bitno je samo da se ne poklekne tih prvih nedelju dana. Svi ti simptomi su zapravo znakovi da se vaše telo prilagođava nižem nivou glukoze, dopamina i serotonina. Nakon samo 7 dana dolazi do poboljšanja energije, bićete manje umorni, a poboljšava se i raspoloženje – objasnila je ona.

shutterstock.com

Izbacivanjem šećera lakše ćete usvojiti zdrave navike u ishrani

Šta posle mesec dana?

Prvih 7 dana je najkritičnije kako i kod oslobađanja drugih vrsta zavisnosti.

- Nakon 4 nedelje vaš organizam će sve manje da žudi za slatkišima, smršaćete nekoliko kilograma, a vaša energija i raspoloženje će svakim danom biti sve bolje. Što je najvažnije, vaš organizam će biti sve zdraviji i smanjićete rizik za brojne bolesti za koje je šećer okidač, bilo direktno ili indirektno – objasnila je nutricionistkinja.

Ukoliko odustanete od upotrebe šećera, što podrazumeva i upotrebu nezdravih namirnica poput veštačkih sokova, prerađevina i raznih grickalica, možete očekivati brojne promene na bolje u svom organizmu.

Promene nakon izbacivanja šećera:

  • biće vam lakše da održavate zdravu i optimalnu težinu
  • imaćete više energije
  • poboljšaće se kvalitet vašeg sna
  • vaša koža će biti zdravija i sjajnija
  • rešavanje problema sa probavom
  • manji rizici od raznih bolesti kao što su dijabetes i srčana obolenja
  • nećete više žudeti za šećerom i biće vam lakše da usvojite zdrave navike u ishrani

BONUS VIDEO:

Komentari (0)