Odrasli

Sardine su zdrave SAMO AKO IH JEDETE NA OVAJ NAČIN

Iako mnogi ne podnose njihov miris i nisu im namirnica na spisku omiljenih, činjenica je da su sardine zdrave i da se smatraju hranom koja čuva dugovečnost. Ipak važno je i kako se jedu, jer se gube hranljivi sastojci ako ih čistite.

11.08.2022 19:30

Sardine su zdrave SAMO AKO IH JEDETE NA OVAJ NAČIN
pexels.com

Uobičajena reakcija kod mnogih na pomen sardina je da iskrive facu i ne pokažu neko oduševljenje ovom hranom. Činjenica je ipak da je ova namirnica riznica zdravlja i da vas čuva od raznih bolesti.

Osim toga što je puna vitamina i minerala, te je dobra za zdravlje srca, ona sprečava depresiju i anksioznost. Sardine su takođe pune proteina, materije čija je dnevna doza potrebna u količini od 24 do 28 g, a samo jedno pakovanje ove namirnice od 80 g sadrži proteine u dovoljnoj količini, čak 23 g.

Takođe, kalcijum koji je neophodan za pravilan razvoj i zdravlje organizma u sardinama ima čak 27 odsto dnevne potrebe, što ekvivalentno odgovara šolji mleka. Stranica „Jedi ovo, ne to“ otkriva zašto su one zaista dobre za naše zdravlje.

Sardine sa kostima jačaju naše kosti

Kalcijum je neophodan nutrijent za naše zdravlje i pomaže u razvoju i jačanju kostiju. Unosimo ga kroz različite namirnice, a najviše ga ima u mlečnim proizodima. Međutim, konzumiranje sardina, bez da čistite njihove kosti daje bolji efekat jer ga najviše ima u kostima riba.

pexels.com

Zdrave kosti su izuzetno važne za celokupno zdravlje i fizičku formu

Međutim, za zdravlje naših kostiju nije neophodan i važan samo kalcijum. Vitamin D je saveznik u apsorbciji kalcijuma i zato ga je važno unositi, a sardine su takođe odličan izvor ovog vitamina.

Omega masne kiseline važne za zdravlje srca

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje dve porcije masne ribe (oko 175 g) nedeljno, značajno smanjuje rizik od bolesti srca. Konzumiranje sardina je odličan način da se u organizam unesu omega masne kiseline koje snižavaju holesterol i utiču pozitivno na celokupno zdravlje, ističu stručnjaci.

pexels.com

Zdravlje srca kod odraslih soba može se očuvati između ostalog i redovnim konzumiranjem sardina

Vitamin B12 daje energiju

Veću energiju mnogi poistovećuju sa konzumiranjem kofeina i energetskih pića, ali treba znati da je to kratkoročno i da nedostatak određenih vitamina u telu može značajno da naruši kvalitet zdravlja i dovede do pada energije. Sardine, osim proteina i kalcijuma kao i vitamina D, bogate su vitaminom B12 i to u ogromnim količinama i u dozi koja je tri puta veća od preporučene.

Nedostatak ovog važnog nutrijenta može dovesti kod odraslih osoba do problema sa anemijom i stomačnim tegobama, ali može da se manifestuje i kroz pad energije, kratak dah i umor. Uključivanje ove ribe u obroke dovešće do poboljšanja zdravlja i vidljivog povećaja energije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)