Odrasli

Večno MLAD MOZAK: Ovaj vitamin je spas za psihičko zdravlje!

Potrudite se da unosite sve vitamine koji su od suštinskog značaja za sprečavanje kognitivnog pada i poslušajte savete nutricionistkinje sa Harvarda, koja je otkrila koji je to najvažniji vitamin za zaštitu našeg mozga od starenja.

06.08.2022 16:00

Večno MLAD MOZAK: Ovaj vitamin je spas za psihičko zdravlje!
FOTO: shutterstock.com

Doktor Uma Najdu je nutricionistički psihijatar i stručnjak za mozak sa Medicinskog fakulteta na Harvardu. Ona je otkrila kojim to vitaminima najviše daje prednost kako bi njen mozak ostao mlad i zdrav. Portal Srećna Republika prenosi o kojoj grupi vitamina je reč.

Naime, ona tvrdi da su vitamini iz grupe B prepuni blagodeti za ljudski mozak i mentalno zdravlje. U prilog njenoj tvrdnji ide i činjenica da su depresija, demencija i mentalna oštećenja često povezani sa nedostatkom vitamina B, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Vejn.

- Nedostatak vitamina B12 kao uzrok kognitivnih problema je češći nego što mislimo, posebno među starijim osobama koje žive same i ne jedu pravilno - kaže Rajaprabhakaran Rajarethinam, psihijatar i vodeći autor studije.

Postoji osam različitih vitamina B, od kojih svaki ima svoje primarne zdravstvene prednosti:

1. Povećava energiju

Vitamin B1 ili tiamin je ključan za osnovnu funkciju naših ćelija i metabolizam hranljivih materija za energiju. Mozak je jedan od metabolički najaktivnijih organa u vašem telu, što znači da mu je potrebna podrška tiamina da spreči nedostatke koji u nekom trenutku mogu dovesti i do neuroloških problema.

2. Razgrađuje lekove

Vitamin B2 ili riboflavin deluje kao pomoćnik enzimima u našim ćelijama koji sprovode važne reakcije, u telu i mozgu. Takođe pomaže u rastu ćelija, proizvodnji energije i razgradnji masti i spoljnih materijala poput lekova.

3. Smanjuje upale

Vitamin B3 ili niacin radi sa više od 400 enzima za proizvodnju materijala poput holesterola i masti potrebnih telu i za pretvaranje energije za sve naše organske sisteme. Niacin je takođe antioksidant, koji pomaže u smanjenju upala.

4. Pospešuje opšte zdravlje mozga

Vitamin B5 ili pantotenska kiselina je neophodan za stvaranje molekularnog jedinjenja zvanog koenzim A, koji pomaže enzimima našeg tela da grade i razlažu masne kiseline za dobijanje energije. Takođe pomaže našim ćelijama da generišu acil nosač proteina, pomažući u proizvodnji neophodnih masti. Mozak se uglavnom sastoji od masti, tako da je pantotenska kiselina među najvažnijim vitaminima koji podržavaju zdravlje mozga.

5. Bori se protiv bolesti

Vitamin B6 ili piridoksin je značajan po svojoj ulozi u prevenciji bolesti jer je odgovarajući nivo ovog vitamina povezan sa manjim rizikom od brojnih karcinoma. Osim toga, piridoksin pomaže u mnogim hemijskim reakcijama u telu koje pospešuju imunološku funkciju i zdravlje mozga.

6. Pomaže ćelijama da bolje komuniciraju

Vitamin B7, najčešće poznat kao biotin, reguliše ćelijske signale za brzu i efikasnu komunikaciju u celom telu. U mozgu je ključan za ćelijsku signalizaciju preko neurotransmitera.

7. Održava ravnotežu

Vitamin B9 ili folna kiselina je popularan dodatak i ključni vitamin za podršku mozga i neurološkog zdravlja, optimalnu funkciju neurotransmitera i uravnoteženo psihološko zdravlje. Još jedna prednost je što pomaže u podsticanju ćelijske detoksikacije.

8. Pomaže srcu

Vitamin B12 ili kobalamin je neophodan vitamin za formiranje crvenih krvnih zrnaca i DNK i podržava razvoj i funkciju nervnog sistema. Ovaj vitamin takođe pospešuje razgradnju homocisteina, proteina koji može negativno da utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema i da dovede do demencije kada ga ima previše, piše portal cnbc.com.

Hrana bogata vitaminima grupe B

Vitamini B grupe su među najlakšima za uvođenje u vašu ishranu jer hrana koja je bogata jednim vitaminom B često sadrži i po nekoliko vitamina iz iste grupe, ako ne i sve, kada se ove namirnice konzumiraju u izvornom obliku. Ove namirnice su bogate vitaminom B i trebalo bi ih unositi svaki dan:

1. Jaje sadrži trećinu preporučene dnevne vrednosti vitamina B7, a sadrži i male količine mnogih drugih vitamina B.

2. Jogurt je bogat i vitaminom B2 i vitaminom B12, kao i prirodnim probioticima, koji podržavaju zdravlje creva i mentalno zdravlje.

3. Mahunarke kao što su crni pasulj, leblebija i sočivo pomažu u poboljšanju raspoloženja i zdravlja mozga. Oni su odličan izvor vitamina B9 i uključuju male količine vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B5 i vitamina B6.

4. Losos je prirodno bogat svim vitaminima B grupe, posebno vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom B6 i vitaminom B12.

5. Seme suncokreta je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina B5. Samo 28 grama suncokretovog semena će vam obezbediti čak 20% preporučene dnevne vrednosti ovog vitamina.

6. Lisnato povrće poput spanaća, blitve i kupusa je odličan izvor vitamina B9 i odlično leči neraspoloženje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)