Odrasli

NIJE ISKLJUČIVO ZA TRUDNICE: Vitamin odličan u borbi protiv demencije

Folna kiselina je zadužena za mnoge procese koji se odvjaju u organizmu, uključujući metaboličke. Međutim njena uloga se tu ne završava, pokazuju nova istraživanja.

24.03.2022 13:42

NIJE ISKLJUČIVO ZA TRUDNICE: Vitamin odličan u borbi protiv demencije
unplash

Pored toga što je važna je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pomaže nervima da pravilno funkcionišu, ali i štiti od kardovaskularnih bolesti i moždanog udara, značaj folne kiseline za organizam, daleko je veći.

Tokom trudnoće bitno je da se unosi ovaj vitamin, jer unos folne kiseline značajno utiče na zaštitu deteta od urođenih mana, najviše od razvitka neuralne cevi koja  se javlja u prvoj fazi formiranja fetusa.

Nova istraživanja koja su sprovela SAD i Izrael , pokazuju da je unos vtamina B9, bitan ne samo za trudnice već i za starije osobe i uopšte, jer na taj način štiti od demencije i rane smrti. Istraživači su prikupili podatke od 27.000 Izraelaca starosti između 60 i 75 godina, koji nisu imali dijagnozu demencije.

unplash

Folna kiselina utiče i na mentalno zdravlje

Ova studija pratila je učesnike u periodu od četiri godine između 2013. I 2017. kao i razlike koje su se javljale kod ljudi koji su dobili dijagnozu demencije i onih koji su i dalje bili zdravi.

U studiji je utvrđeno da oko sedmina ispitanih učesnika ima nedostatak folata, što su naučnici povezali sa skoro 2 puta većom mogućnošću od pojave demencije kod ove grupe.

unplash

Prisustvo raznolike zelene i lisnate hrane važno je za dobro zdarvlje

 

Zašto je folna kiselina bitna

Britansko udruženje dijetetičara objašnjava  da suplementi folne kiseline direktno utiču na pojavu srčanih oboljenja, jer oni smanjuju nivo homocisteina, proteina u krvi odgovornog za bolesti krvnih sudova. Visok nivo ove aminokiseline se vezuje za pojavu osteroporoze, prelome kostiju i staračku demenciju.

Folna kiselina je prisutna u zelenom i lisnatom povrću kao što je spanać, kelj, prokelj, ima je u kvascu, pasulju i pšeničnim mekinjama.

Iako zagovornici zdrave hrane ističu da su tri najveće „bele ubice“ brašno, so i šećer, Vlada i administracija Britanije su prošle godine objavile da će folna kiselina biti dodata ne integralnom pšeničnom brašnu, čime će se izbeći kod novorođenčadi opasna stanja kičme a time će hrana napravljena od brašna, poput hleba, istovremeno sprečiti oko 200 defekata godišnje.

Trudnicama koje planiraju trudnoću, savetuje se da uzimaju oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Dodatkom multivitamina ili kompleksa vitamina B i ostali mogu da popune nedstatke za folatom.

Zbog navedenih potencijalnih stanja koja se mogu javiti kod starijih osoba, preporučuje se uzimanje vitamina B radi poboljšanja mentalnih funkcija i kognitivnog pada.  

 

 

Komentari (0)