Odrasli

Evo kako besplatno da obezbedite telu VITAMIN D

Sunčev zrak mnogi vezuju za lep ten koji dobijamo preko leta, ne shvatajući da je njegova važnost daleko veća i da pruža i obezbeđuje važne supstance za pravilno funkconisanje našeg organizma poput vitmina D.

11.03.2022 21:00

Evo kako besplatno da obezbedite telu VITAMIN D
Pixabay.com

Sunce je više od asocijacije na lep ten, sunčanje i uživanje u prvim prolećnim zracima. Odrasli, mala deca, svi vole da uživaju u njemu. Često ćete videti malu bebu u kolicima okrenutu ka suncu, ljude u parku kako upijaju njegov zrak, u svim godišnjim dobima.

Sunce pomaže organizmu u proizvodnji vitamina D koji je od izuzetno važan za funkcionisanje organizma. On poboljšava naše opšte zdravstveno stanje, reguliše metabolizam i jača imunitet. Ali i popravlja naše raspoloženje.

Tokom zimskih meseci manje smo izloženi suncu, a većina ljudi ne unosi svakodnevno ovaj važan vitamin kroz ishranu pa njegov deficit može da naruši opšte zdravlje.

Zato nije na odmet dnevno provesti makar sat vremena na ovom važnom prirodnom izvoru toplote kako bismo organizam ojačali i popravili raspoloženje. Pogledajte samo ljude koji borave na suncu koliko se smeju i odišu optimizmom. Za to je zadužan vitamin D koji se proizvodi u organizmu dok smo na svežem vazduhu i sunčevoj svetlosti.

Boravak pored reke, u prirodi, parku ili jednostavno na nekoj klupi ispred zgrade gde ćete drektno biti izloženi suncu, može značajno da unapredi vaše zdravlje bez odlaska kod lekara.

Iz ovih razloga stručnjaci preporučuju češće izlaganje suncu naročito u zimskim mesecima. Oni posebno ističu delotvornost vitamina D proizvedenog prirodnim putem, u suzbijanju alergija i infekcija ali i depresije. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)