Dete

SAVET STRUČNJAKA: Da li treba plombirati mlečne zube kod dece?

Ovo je pitanje koje mnogim roditeljima zadaje glavobolje pa vam mi donosimo mišljenje profesora doktora Jovana Vojinovića, specijaliste dečje i preventivne stomatologije.

10.03.2022 19:00

SAVET STRUČNJAKA: Da li treba plombirati mlečne zube kod dece?
unsplash.com

Pri prvom susretu sa karijesom na mlečnim zubićima kod dece, roditelji ustuknu u totalnoj konfuziji šta i  je činiti. Portal Srećna Republika vam pomaže da rešite ovu misteriju uz pomoć saveta jednog on najboljih domaćih dečjih stomatologa, koji je renomirano ime i širom sveta. Evo šta professor doktor Jovan Vojinović kaže na tu temu.

Karijes na mlečnim zubima retko boli i daje bilo kakve simptome. Prvi znaci su pojava belih mrlja, koje se uočavaju na vidljivim mestima, zatim slede rupice, pa pucanje zuba. Pošto su mlečni zubi tanjih zidova, topljenje tvrdih delova (zubne gleđi i dentina) brže napreduje (6-12 meseci) i dolazi do prodora bakterija (infekcije) u unutrašnjost zuba gde se nalaze  meka tkiva (nazivaju se zubna pulpa) sa krvnim sudovima i nervima. Takva infekcija na stalnim zubima kod odraslih je uglavnom jako bolna (ali ne mora uvek da bude), ali kod mlečnih prolazi neopaženo i prvi znak širenja na kost je pojava fistule.

Pixabay.com

Dečak kod zubara

Zbog toga je veoma važno da se na vreme otkriju prve promene i odmah krene sa lečenjem. U stadijumu belih mrlja je moguć i potpuni oporavak. Kod pojave većih defekata nikada nismo sigurni da li se infekcija već proširila u zubnu pulpu, a mogućnost očuvanja takvog mlečnog zuba je značajno umanjena (pre svega zbog nemogućnosti saradnje sa malim pacijentom), iako postoje metode da se pokuša sa lečenje zubne pulpe, pa i kanala korena.

Posebno su problematične bočne površine koje su ponekada u širokom kontaktu i prvi znaci se ne mogu videti običnim pregledom. Zato je značajna procena rizika prema karijesu, i ukoliko on postoji vrše se dodatne dijagnostičke metode, a to je najčešće specijalni rendgenski snimak, piše portal drjovan.biz

Redosled postupka bi bio sledeći:

1. Procena rizika na osnovu kojeg se dalje odeđuje preventivni režim, učestalost poseta i dodatne dijagnostičke metode. Postojanje i jednog jedinog karijesa, bez obzira da li je reč o beloj mrlji ili rupici, znak su visokog rizika i zahtevaju hitnu mobilizaciju i roditelja i stomatologa.

2. Lečenje kompletne usne duplje koje podrazumeva uklanjanje rizičnih faktora i podsticanje remineralizacije (vraćanja minerala) u svim zubima, pošto je proces sigurno prisutan na više mesta, ali još nije postao vidljiv. Za to se koriste zubne paste sa aktivnim sastojcima (npr. fluor u većim koncentracijama, ksilitol ili nanoapatiti), ali na propisani način, koji ne ugrožava bezbednost deteta (posebno kod primene većih koncentracija fluorida).

Ali,neophodna je i profesionalna zaštita, čišćenje zuba i preparati (razni lakovi i smole) koje nanosi stomatolog. Bez snažnog preventivnog režima i remineralizacije, postavljanje plombi je uzaludno, jer će se karijes razvijati i dalje na drugim zubima i površinama istog zuba.

3. Zatvaranje postojećih rupica i nadoknadjivanje izgubljenih zubnih tkiva sa odgovarajućim materijalima (restauracija odnosno plombiranje). Kod mlečnih zuba, pogotovu kod male dece  to često nije lako postići, zbog teže saradnje, slabije koncentracije deteta i sl. Postoje posebne tehnike i materijali kada je moguće zatvoriti leziju i bez bušenja zuba. Kod većih razaranja nije moguće postaviti adekvatnu plombu, ali se zub može sačuvati specijalnim fabričkim krunicama.

Iako je mlečni zub sa karijesom propisno očišćen i plombiran uvek postoji rizik, da je pre intervencije već došlo do nepovratnog zapaljenja zubne pulpe i da će ona polako, bez simptoma da propada i da se infekcija proširi na kost. To se manifestuje najšešće iznenadnom pojavom fistule i tada je jedino rešenje vađenje zuba.

Anestezija kod dece

pexels.com

Devojčica kod zubara

Osnovni princip savremene stomatologije je bezbolan rad. Zbog toga se lokalna anestezija podrazumeva kod svih mogućih bolnih intervencija. Na zapadu se slepo pridržavaju toga pravila, koje ponekad samo sebe pobija. Mlečni zubi su manje bolni, a operativni zahvati koje se rade na njima, kod sanacije karijesa, ponekada traju veoma kratko i dete ih sasvim dobro podnosi. Sa druge strane davanje injekcije, čak i sama njena pojava, može da predstavlja nepremostivu prepreku i da onemogući bilo kakav dalji rad. Zbog toga je neophodna pre svega individaulna procena svakoga pacijenta. 

Zalivanje fisura mlečnih zuba

Pixabay.com

Meda podseća na pranje zuba

Opšte prihvaćeni stav struke  je da se kod svakog rizičnog predškolskog deteta mora sprovesti preventivno zalivanje fisura. Na žalost, ovakav protokol se često ne sprovodi, te ćete neretko čuti da se mlečni zubi ne zalivaju. Savremeni materijali danas omogućavaju da se početni kariozni proces na griznim površinama mlečnih zuba može sanirati samo njihovim zalivanjem. Ali je neophodno da takvo dete bude u snažnom preventivnom režimu. Doduše, ako nije, ni klasične plombe neće mnogo pomoći.

Komentari (0)