Psihologija

ZUBNI KARIJES I AGRESIJA: Kako zubobolja utiče na našu psihu?

Ukoliko ste mislili bolan zub možete da ignorišete, prevarili ste se. Ispostavilo se da ova vrsta zdravstvenog problema može na nama da ostavi trajnije posledice. Saznajte i kakve!

04.03.2022 17:00

ZUBNI KARIJES I AGRESIJA: Kako zubobolja utiče na našu psihu?
pexels.com

Svi mi znamo kako ume da boli zub. Ponekad to potraje i danima i pretvara se u pravu agoniju. A mi i dalje izbegavamo stomatologe iz samo sebi znanih razloga i bojimo ih se uprkos zubobolji koja nas muči. Portal Srećna Republika vam otkriva kakve sve to posledice može da ima zanemarivanje zdravlja zuba.

pexels.com

Kod zubara

Sigurno vam se desilo da zbog pokvarenog zuba nekoliko dana ne možete da spavate, ne jedete i hvatate se za analgetike koji samo kratkoročno pomažu. Ne funkcionišete, neispavani ste, bezvoljni i nije vam ni do čega. Ipak, to nije sve, budući da karijes može da izazove ozbiljne zdravstvene teškoće. Naime, zbog upaljenog živca može doći i do psihičkih problema, ćelavosti ili prestanka rasta brade, a u nekim slučajevima i do infarkta, kažu naučnici.

pexels.com

Ordinacija stomatologa

Dugogodišnjim istraživanjem došli su do zaključka da, na prvi pogled, bezazlen zdravstveni problem kao što je bol u zubu, može uzrokovati psihološke poremećaje i da su ljudi sa zuboboljom za 50 odsto agresivniji. U tom istom istraživanju naučnici su otkrili da čak 45 odsto žena dva puta godišnje ide na redovne kontrole, dok muškarci zubara posećuju tek kada se jave bolovi.

pexels.com

Jaki i zdravi zubi

Pored zdravlja i estetika je važna te valja reći da je najbolji način da suprotnom polu postanete privlačniji tako što ćete im pokloniti lep osmeh. Istraživanja govore da je muškarcima lep osmeh na prvom mestu najatraktivnijih ženskih osobina dok su se žene složile da bi njihov idealan muškarac trebalo da ima zdrave zube i privlačan smešak. A sad trk kod zubara, po te savršeno bele bisere!

Komentari (0)