Savet stručnjaka

KAKO DO BLISTAVOG OSMEHA? Tajna zdravih i lepih zuba

U potrazi za tajnom blistavog i lepog osmeha, za kojim svi žudimo, pitali smo Dr Jelenu Mitić, specijalistu opšte stomatologije, šta je to što nam ona savetuje kako bi nas što duže krasili biserno beli i zdravi zubi.

03.11.2021 13:19

KAKO DO BLISTAVOG OSMEHA? Tajna zdravih i lepih zuba
pexels.com

Kao neko ko se više od 30 godina svakodnevno bori za naše lepše osmehe, šta smatrate najvažnijim u borbi protiv bolesti usne duplje i zuba?
 
- Ono što bih ja uzdvojila kao ključne faktore za očuvanje oralnog zdravlja su redovna i pravilna higijena zuba, znanje o pravilnom načinu pranja zuba, redovan odlazak kod stomatologa od  predškolskog uzrasta pa tokom celog životnog veka. Takodje, i izbor četkice i paste za zube adekvatne stanju zuba i desni igra veliku ulogu u ovom procesu.
 
Da li ste zadovoljni stanjem oralne kulture u našoj zemlji?
 
- Nažalost, ono što ja vidim me zabrinjava, naročito kod starije populacije, gde se na prvom mestu mora raditi na sprečavanju parodontopatije(klaćenja i gubitka zuba).
 
Ipak, mlađe generacije i deca su više posvećeni svom osmehu i zdravlju usta i zuba, prvenstveno jer to utiče na estetiku i prvi utisak koji ostavljamo. To je ono što nam daje nadu za budućnost.
 
Ono što mi kao nacija moramo da naučimo je da tretiramo zube i usta kao deo tela i da i u stomatologiji važi mantra "bolje sprečiti nego lečiti".

Pixabay.com

Znanje o pravilnom načinu pranja zuba je jedan od ključnih faktora za očuvanje oralnog zdravlja

 

 
Svi znamo da većina ljudi izbegava ili odlaže odlazak kod zubara jer se boje neprijantosti i bola koje takve posete nekada sa sobom nose. Šta vi predlažete kao bezbolne metode koje će nam pomoći da sprečimo i izbegnemo učestale probleme oralnog zdravlja?
 
- Uklanjanje zubnog kamenca barem dva puta godišnje je nešto što svako može da uradi, jer nije bolno niti neprijatno a sprečava neke ozbiljnije probleme. Takodje, ono što svi kod kuće možemo da činimo barem dva puta dnevno je i korišćenje pomoćnih sredstava za održavanje oralne higijene, kao što su konac, interdentalna četkica i tečnost za ispiranje usta.
 
Ono što mnogi zaboravljamo je da su zdrava ishrana i pravilno žvakanje hrane najbolje preventivne mere. Moramo shvatiti da ćemo izbegavanjem slatke i lepljive hrane i gaziranih pića pomoći ne samo svom telu i figuri, već i ustima i zubima.
 
Naime, ovakva hrana stimuliše okupljanje i razvoj bakterija na ustima i jeziku koje mogu da dovedu do karijesa i uvedu vas u bolne i neprijatne komplikacije.
 

Pixabay.com

Lep osmeh kao vaš zaštitni znak

 

Kada ste već spomenuli ono što svi kod kuće možemo da uradimo po pitanju prevencije bolesti usta i zuba, želela bih da znam da li postoje namirnice koje svi imamo pri ruci a koje su saveznici oralnog zdravlja?
 
- Naravno, prva ne redu je voćka koju najčešće viđamo u svim reklamama za zubne paste i četkice. Naime, jabuka je odlična za zube zbog svog antiseptičnog dejstva na bakterije. Takodje, čaj od žalfije se često primenjuje kod smirivanja osetljivih i upaljenih desni. I naravno ne smemo da izostavimo sodu bikarbonu koja se može koristiti za prirodno izbeljivanje zuba.
 

Pixabay.com

Jabuka kao saveznik osmeha

 

Na kraju, želela bih da vas pitam za vaše lično mišljenje o estetici u stomatologiji i o nekim tretmanima koji sve češće preplavljuju društvene mreže. Da li biste pre preporučili izbeljivanje zuba u ordinaciji ili setove koji vam omogućavaju da uradite ovo kod kuće?
 
- Invazivno ordinacijsko ili kućno beljenje nekada može dovesti do velike i produzene osetljivosti zuba. Međutim, bolja alternativa postoji u vidu paste za zube od aktivnog uglja, takozvane crne paste.
 
Šta mislite o sve rasprostranjenijim vinirima, koji svima omogućavaju holivudski osmeh?
 
- Protetske nadoknade ili viniri zapravo predstavljaju presvlačenje zuba određenim materijalom. Ova opcija je poprilično skupa, te stoga nije dostupna baš svima. Pored toga je i vremenski ograničena, jer se žvakanjem materijal vinira troši.
 

Pixabay.com

Holivudski osmeh nije za svačiji džep


Ostavila sam najkontroverznije pitanje za kraj. Šta mislite u upotrebi hijalurnoskih filera, budući da i usne doprinose lepoti našeg osmeha?
 
- Iako je odluka o ubrizgavanju hijaluronskih filera uveliko u domenu ličnog ukusa i estetike, u šta se ne bi trebalo mešati, sa zdravstvenog aspekta se mora istaći da su ovakve estetske korekcije ipak podložne propadanju i čestom menjanju.
 
Samim tim, one mogu da dovedu do pada mišićnog tonusa oko usana, i time opovrgavaju svoju inicijalnu svrhu. Ukoliko se pacijent obavesti o svim prednostima i manama pomenutog tretmana, na njemu je da donese odluku o istom.

Komentari (0)