Odrasli

OTERAĆE UMOR I RAZDRAŽLJIVOST KAO RUKOM, A NIJE TABLETA! Ovo morate da znate!

Ukoliko često osećate grčeve u mišićima, umor ili razdražljivost, postoji način da ta stanja rešite mnogo lakše nego što mislite.

17.03.2022 13:00

OTERAĆE UMOR I RAZDRAŽLJIVOST KAO RUKOM, A NIJE TABLETA! Ovo morate da znate!
pexels.com

Brojni metabolički procesi u organizmu nisu mogući bez važnog minerala - kalijuma, koji reguliše pravilan rad nervnog i kardiovaskularnog sistema. 

Različite simptome koje osete, ljudi često pripisuju umoru, iscrpljenosti ili prevelikoj fizičkoj aktivnosti. Međutim, možda je vreme za proveru prisustva tog minerala u organizmu, jer njegov dugotrajan i nedovoljan unos, može dovesti do niza zdravstvenih problema - od onih manje opasnih poput slabost u mišićima, do hipertenzije, anemije, jake glavobolje, ali i izostanka refleksne reakcje.

Ne treba posebno potencirati hranljivost i važnost banane za naše zdravlje, ali treba istaći da se ona smatra najvećim izvorom kalijuma jer u sebi sadrži 422 mg tog elektrolita. Ipak, to je i dalje svega 9 odsto preporučene dnevne doze unosa, zato vam donosimo spisak i ostalih namirnica u kom ga ima u izobilju.  

Jogurt

Možda neki od vas nisu ljubitelji mlečnih proizvoda ali treba znati da je jogurt visoko na spisku namirnica bogatih kalijumom. Ta namirnica, ako se govori o jednoj čaši, u sebi sadrži oko 580 mg kalijuma. Zato je jogurt često na spisku obaveznih namirnica kod sportista i onih koji troše veliku energiju. Zato, sledeći put, svratite do obližnje mlekare ili prodavnice, kako biste doručak upotpunili zdravim napitkom.

Pasulj

Ova namirnica je neizostavna u ishrani u svakoj kuhinji, a kod nas je posebno poznata i često se priprema zbog hranljive vrednosti. Samo pola čaše pasulja sadrži 595 mg kalijuma, dok se za dnevne potrebe preporučuje 4.700 jedinica.

Pixabay

Pasulj je visoko na spisku namirnica bogatih kalijumom 

Avokado

Avokado je često skeptično prihvaćen kod onih koji su manje informisani, ali i zbog njegove visoke cene u prodavnicama. Ipak, treba znati da ova namirnica rangira visoko na spisku zdrave hrane jer je prepuna različitim hranljivim sastojcima. Samo polovina ovog voća obezbediće vam 10 odsto dnevne potrebe za kalijumom. Bogato je i drugim važnim vitaminima i dobro je za kardiovaskularni sistem.

Batat

Možda čak i niste čuli za ovu namirnicu, ili vam njeno ime nije tako interesantno, ali trebalo bi da znate da slatki krompir koji po izgledu podseća na nešto između šargarepe i krompira, jeste veoma zdrava namirnica. Pored toga što je bogata proteinima, vlaknima i vitaminima, samo jedan batat srednje veličine sadrži oko 12 odsto dnevne potrebe za kalijumom.

shutterstock.com

Batat je jedna od najukusnijih namirnica 

Lubenica

Ovo ukusno letnje povrće, iako svi veruju da je voće, kome pribegavamo s dolaskom visokih temperatura, ne sadrži samo aminokiseline i vitamine kao što su A, B6 i C, već i kalijum, ali i značajno pomaže mišićima da se oporave, poboljšava rad mozga i uravnotežuje elektrolite u organizmu.

Krompir

Pored pasulja, krompir ne samo što je prisutan na našem podneblju već je i neizostavna namirnica u svim kuhinjama. Bogat je kalijumom, ali prisustvo tog minerala varira u zavinosti od sorte i područja na kojem se uzgaja.

Pixabay

Krompir je neizostavna namirnica srpske kuhinje 

Suve kajsije 

Možda ste videli kako mnogi hrle u prodavnice zdrave hrane za ovom namirnicom. Nije ni čudo, znajući da su suve kajsije  visoko na spisku zdrave hrane bogate ne samo kalijumom, već su dobar izvor belančevina, vitamina i šećera. Suvo voće predstavlja energetsku bombu za orgaizam, ali zdravu. Zašto jednostavno dan ne bi počeo sa njima?!

shutterstock.com

Preukusne suve kajsije bolje od svakog slatkiša

Cvekla

Za kraj, malo je onih koji će iz prve reći da rado jedu ovo povrće, ali treba znati da je cvekla zdrava i izuzetno poželjna namirnica na trpezi. Saržaj kalijuma je u njoj takođe veoma veliki i pomaže celokupnom zdravlju srca.

 

 

Komentari (0)