Jela bez mesa

NAPRAVITE TESTENINU OD TIKVICA, PATLIDŽANA, BATATA! Ako kalorično jelo zamenite ovim namirnicama bićete vitki kao nikad u životu!

Umesto testenine od pšeničnog brašna možete koristiti posebne namirnice i kalorični obrok zameniti mnogo zdravijim.

18.06.2022 18:00

NAPRAVITE TESTENINU OD TIKVICA, PATLIDŽANA, BATATA! Ako kalorično jelo zamenite ovim namirnicama bićete vitki kao nikad u životu!
shutterstock.com

Jela od testenine predstavljaju jedan od najomiljenijih gastronomskih zalogaja većine ljudi. Lako se i brzo pripremaju i mogu se kombinovati na najrazličitije načine, ali postoji problem što nisu baš najzdravija buduću da su prilično kalorična.

Međutim, verovali ili ne, postoji zdravija alternativa omiljenim makaronama i špagetama koja je podjednako ukusna. Pravi se od povrća koje je prepuno antioksidanasa, a možete ga narezati na rezanca pa će u tanjiru izgledati kao pasta.

Srećna republika vam donosi 5 zdravih namirnica koja su odlična zamena za testeninu.

Pixabay.com

Nakon što ste tikvice isekli na tanke ploške možete ih iseći i na rezance da u potpunosti liče na špagete

1.Tikvice

Ovo ukusno povrće može biti odlična zdrava zamena za testo. Imaju samo 17 kalorija na 100 grama pa su idealne da se očuva vitak stas. Tikvice se mogu pripremiti kao špagete. Dovoljno ih je nožem za ljušćenje kore naseckati na duže tanke tračice, koje se potom iseckaju kao rezanci. Za razliku od klasičnih špageta one se kuvaju u vrelog vodi bukvalno 2 minuta. Procedite i začinite po ukusu. Mogu se kuvati direktno u sosu od paradajza, a mogu se začiniti sa malo čilija, susama, limuna, putera i začinskog bilja.

Pixabay.com

Batat mogu da jedu čak i bebe

2.Batat

Slatka verzija krompira, batat, izuzetno je ukusna i zdrava namirnica pa se preporučuje i za ishranu beba i to pre prve godine života. Ima veliki sadržaj minerala i vitamina i bogat je biljnim vlaknima koja su neophodna za pravilno funkcionisanje organa za varenje. Postupak pripreme batata za pastu je isti kao i za tikvice, a može se i iseći na krupnije komade, izmiksovati u blenderu za umak ili se dinstati u umaku od sira.

Pixabay.com

Patlidžan je zdrava zamena za testo za lazanje

3.Patlidžan

Ovo povrće je izuzetno zastupljeno u bliskoistočnoj kuhinji, a zbog velikog benefita po zdravlje redovno su ga jeli i stari Egipćani. Patlidžan može da zameni kore za lazanje. Dovoljno je iseći ga na kriške, staviti u pleh, posoliti, preliti sa malo maslinovog ulja i peći u rerni 10 minuta na 220 stepeni. Tako pripremljen koristi se na isti način kao i testo za lazanje, samo je jelo manje kalorično i ukusnije.

Pixabay.com

Cvekla sa kozjim sirom je ukusan i zdrav obrok

4.Cvekla

Cvekla je prebogata mineralima, ugljenim hidratima i vitaminima. Sastoji se od 88 procenata vode, pa je nezamenljiva u zdravoj ishrani. Pečena u rerni ili na pari može da bude odlična zamena za raviole. Može se iseći na kockice ili tanke listiće, preliti maslinovim uljem i doda kozji sir ili mocarela i eto zdravog obroka umesto kaloričnih raviola.

Pixabay.com

Kinoa je namirnica izuzetno zdrava i važna u ljudskoj ishrani

5. Proso, ječam, kinoa

Zdrava ishrana ne znači potpuno odricanje od određenih namirnica, već zamenu nekih nezdravih sa onima koje su mnogo zdravije. Umesto obrađenog zrna pšenice od kog se pravi brašno za testeninu možete koristiti proso, ječam, kinou… Dovoljno je skuvati kinou i poslužiti u umaku od paradajza ili kao bolonjeze sos za zdravu verziju špageta od tikvica. Kinoa i proso sadrže brojne lako svarljive proteine. Preliven sosom od sira i obogaćen pečurkama ili brokolijem dobijate potpuno zdrav i ukusan obrok.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)