Odrasli

OVO SU RAZLOZI ZAŠTO ŽENE NE SPAVAJU DOBRO! Ako se vrtite tokom noći i često se budite, ovo je uzrok!

Magistar Jelena Pack objasnila je za Srećnu republiku da na kvalitet sna kod žena utiču promene nivoa hormona, hroničan stres, valunzi, ankcioznost, nervna napetost i još mnogo toga, što pripadnice nežnijeg pola razlikuje u odnosu na muškarce.

16.01.2023 20:01

OVO SU RAZLOZI ZAŠTO ŽENE NE SPAVAJU DOBRO! Ako se vrtite tokom noći i često se budite, ovo je uzrok!
Foto: E-Stock

Brojna istraživanja su potvrdila da žene češće pate od nesanice u odnosu na muškarce. Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack, predsednica Udruženja "Žuto uže", tokom života žene prolaze kroz niz promena koje utiču na kvalitet sna.

- Menstrualni ciklus, trudnoće, a zatim i menopauza, imaju veoma veliki uticaj na kvalitet sna. Promene nivoa hormona progesterona i estrogena, koje se događaju svakog meseca, takođe utiču na kvalitet sna kod žena – pojasnila je Jelena Pack.

Ona je navela šest najčešćih uzroka nesanice koji se javljaju tokom života žena.

Printscreen Youtube Srećna republika

Magistar Jelena Pack predsednica Udruženja "Žuto uže" bavi se najčešćim zdravstvenim problemima žena

1. Stres

Stres je svakodnevni izazov za mnoge žene. Posao, veze, deca i finansijski pritisci dovode do povišenog nivoa kortizola.

- Kortizol bi trebalo da luči u toku dana kratkoročno i onda ga zamenjuju drugi hormoni. Ukoliko je dugoročno povišen usled hroničnog stresa, dolazi do remećenja vašeg cirkadijalnog ritma. Nivo kortizola bi trebalo da poraste rano ujutru, što nam omogućava da se probudimo osveženi i puni energije. Zatim bi trebalo da polako opada tokom dana, a melatonin se povećava, što nam lagano daje osećaj umora kako bi se pripremili za spavanje. Hronični stres je odgovoran za povišen korizol mnogo duže nego što bi trebalo, čak i uveče, i on ne dozvoljava melatoninu da se aktivira – objasnila je naša sagovornica.

Usled povišenog kortizola, koji opada tek u toku noći, dešava nam se da se ujutru budimo umorni.

2. Anksioznost i nervna napetost

Najčešći simptom hormonskog disbalansa je anksioznost. Kada uz anksioznost imamo i hroničan stres, nervni sistem je nadražen i simpatički sistem postaje dominantan. Preovladavanje simpatičkog nervnog sistema dovodi do nesanice.

shutterstock.com

Hormonske promene tokom meseca takođe utiču na spavanje i kvalitet sna kod žena

3. Hormonske promene

Prema rečima magistra Jelene Pack, svi procesi u telu žene su ciklični. Neki ciklusi su kratkotrajni, neki srednje dugi, a pojedini dugoročni.

Svi ti ciklusi su međusobno povezani i, kada se samo jedan ciklus poremeti, za posledicu ima rušenje i ostalih sistema.

4. Valunzi

Za žene u menopauzi najčešći razlog nesanice su valunzi. U snu telo prolazi kroz nekoliko faza spavanja. Svaki poremećaj tih faza, kao što je recimo promena temperature tela, utiče na faze spavanja, što često dovodi i do rane noćne insomnije.

Valunzi nastaju zbog smanjenih nivoa estrogena. U menopauzi prirodno dolazi do smanjenje funkcije jajnika i hormone proizvode nadbubrežne žlezde. Da bi prirodno uticali na simptome menopauze potrebno je prirodno stimulisati taj prirodni proces prelaska sa jajnika kao izvora hormona na nadbubrežne žlezde kao izvore hormona – pojasnila je naša sagovornica.

Za to mogu da posluže homeopatski ili preparati na biljnoj bazi.

shutterstock.com

Odlazak u toalet više od dva puta tokom noći takođe remeti san

5. Slaba bešika

Jedan od najčešćih ometača spavanja jeste ustajanje da biste koristili kupatilo. Čak 50 odsto žena starijih od 50 godina pati od nekog oblika urgentnosti ili inkontinencije.

- Ustajanje radi mokrenja više od dva puta tokom noći poremetiće normalne cikluse spavanja i otežati povratak u san – dodala je ona.

6. Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu pogađa oko 20 odsto žena tokom perimenopauze i menopauze i može biti čest faktor poremećaja sna. Sindrom nemirnih nogu je poremećaj nervnog sistema koji izaziva nagon za pomeranjem nogu. Kako obično ometa san, smatra se još i poremećajem spavanja.

shutterstock.com

Loš valitet sna utiče na naš svakodnevni život i daje osećaj umora čak i tek kad se probudimo

Šta još utiče na loš kvalitet sna?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)