VRUĆINA OD VRUĆEG PIĆA

MUKE SA MENOPAUZOM: OVAJ omiljeni napitak mnogih žena je potenciljalni uzročnik valunga!

Menopauza označava vreme kada žene prestaju da imaju menstruaciju, a karakteriše je pad hormona zvanog estrogen. I dok nisu svi simptomi povezani sa menopauzom baš toliko neprijatni, jedan od najčešćih i najproblematičnijih su valunzi. Međutim, postoji i izvesno piće koje potencijalno izaziva ove nagle nalete vrućine a portal Srećna Republika vam otkriva o kom poznatom napitku se radi.

01.01.2022 13:12

MUKE SA MENOPAUZOM: OVAJ omiljeni napitak mnogih žena je potenciljalni uzročnik valunga!
Pixabay.com

Menopauza je prirodan deo starenja. To se dešava kada vaši jajnici prestanu da proizvode iste količine estrogena kao ranije. Ova promena je povezana sa različitim simptomima, uključujući i nalete vrućine. Valunge karakteriše iznenadni osećaj toplote, obično intenzivan u oblastima kao što su lice, vrat i grudi. Njihov intenzitet može varirati a u nekim slučajevima, mogu čak i poremetiti vaše svakodnevne aktivnosti,savetuju stručnjaci sa Klinike Mejo.

Žene često mogu doživeti poremećaj sna zbog ovog simptoma, koji može trajati godinama. Nije sasvim jasno šta ih tačno uzrokuje, ali se smatra da su povezani sa padom estrogena. Istraživanja sugerišu da se naleti vrućine dešavaju kada niži nivoi estrogena uzrokuju da termostat vašeg tela bude „osetljiviji na male promene“ telesne temperature.

Međutim, postoji i jedno piće koje bi moglo biti uzročnik ovih neprijatnih promena. Prema istraživanjima Nacionalne medicinske biblioteke, problematično piće je kafa. Utvrđeno je da efekti kofeina izazivaju uglavnom takozvane vazomotorne simptome. Vazomotorni simptomi opisuju znakove koji se javljaju usled suženja ili proširenja krvnih sudova. Oni uključuju valunge, noćno znojenje, lupanje srca i promene krvnog pritiska. Naleti vrućine i noćno znojenje su dva tipična simptoma uobičajena za menopauzu.

Jedna studija, objavljena u časopisu “Menopause”, otkrila je da su žene u postmenopauzi koje su redovno pile kofeinske napitke imale više problematičnih vazomotornih simptoma u poređenju sa ženama koje su izbacile kofein. Žene koje su učestvovale u studiji pile su razne napitke sa kofeinom, uključujući kafu, čaj i gazirana pića, piše portal express.co.uk

Međutim, ta ista veza nije primećena kod žena u perimenopauzi. Perimenopauza je vreme tokom kojeg vaše telo počinje da prelazi u menopauzu. Svakako je potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila tačna povezanost između ove hormonske promene i konzumiranja kofeinskih napitaka. Ali prema Klinici Mejo, ako redovno pijete kafu i imate nalete vrućine, možda bi trebalo da smanjite ili potpuno izbacite kofein.

Ako imate neki od ovih simptoma, trebalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom opšte prakse, koji vas može uputiti na ginekologa i endokriniloga. Lekar vam može potvrditi da li znaci koje doživljavate predstavljaju menopauzu i posavetuje vas kako da ih ublažite. Dostupni su različiti vidovi terapije i promene načina života za ublažavanje teških simptoma. Jedan od najčešćih izbora je hormonska supstituciona terapija (HST) koja pomaže da se zameni estrogen u vašem telu.

Komentari (0)