Prirodni lekovi

Da li ste znali da OVO VOĆE MENJA MESO? Spominje se i u Bibliji, smatra se simbolom ljubavi, a srce čuva bolje od bilo koje tablete!

Iako je izuzetno zdravo i blagotvorno za čitav organizam, stručnjaci navode da nikako ne treba preterivati u njegovom konzumiranju, a evo o čemu je reč.

10.07.2022 09:00

Da li ste znali da OVO VOĆE MENJA MESO? Spominje se i u Bibliji, smatra se simbolom ljubavi, a srce čuva bolje od bilo koje tablete!
Pixabay.com

Badem je zdravo koštunjavo voće koje po svom nutritivnom sastavu, verovali ili ne, može da zameni meso ili hleb. To je prvo voće koje cveta početkom proleća i pre nego što olista, a spominje se i u Bibliji. U mnogim kulturama smatra se simbolom ljubavi i sreće, a opisuje se i kao zaštitnik porodice, pa je dobro imati ga u dvorištu.

To verovanje potiče od starih Rimljana koji su na venčanjima na mladu i mladoženju bacali bademe kao simbol plodnosti, ljubavi i dobrog zdravlja.

Šveđani jedu badem za Božić koji sakriju u puding. Veruje se da će onaj ko ga pronađe biti srećan cele godine. Takođe, to voće je opevano i u starim srpskim pesmama kao drvo pod kojim spava hajduk Veljko dok u naručju drži prelepu devojku.

Pixabay.com

Drvo badema prvo procveta pa tek onda olista

Zašto je badem zdrav

Badem (lat. Prunus dulcis) je drvo iz porodice ruža i dalji je rođak breskvi, kajsija, višanja i drugog koštunjavog voća. Poreklom je iz Persije i osim slatkog badema koji se koristi u ljudskoj ishrani, postoji i gorki badem čije seme ima veću količinu cijanida i može biti otrovan ukoliko se konzumira u većim količinama. Ta vrsta badema najčešće se koristi u kozmetičkoj industriji jer njegovo ulje sadrži velike količine vitamina E, neophodnog za lepu i negovanu kožu. Gorki badem je gotovo neizostavni sastojak svih kozmetičkih preparata za ublažavanje bora i znakova starosti na koži. Koristi se i za kolače kojima daje poseban, istančan ukus.

Pixabay

Badem je super-hrana ali ga treba uzimati u ograničenim količinama

Plod badema je koštunjav, elipsastog je oblika i izuzetno bogat nutritivnim svojstvima, pa su ga naučnici svrstali u super-hranu. Taj epitet je zaslužio jer je bogat vitaminima E, C i B1, B2, B 3, B 5, B 6 i B 9, kao i vitaminom K. Izuzetno je kaloričan, a osim nezasićenih masti, bogat je mineralima i to magnezijumom, kalcijumom i fosforom.

Ipak, iako važi za izuzetno zdravu namirnicu, badem treba uzimati u ograničenim količinama, a preporuka je da se dnevno pojede od 6 do 10 komada.

Pixabay.com Bademovo ulje je posebno lekovito i koristi se kod preventive reume ili za njeno ublažavanje

Šta sve leči?

Prema istraživanju američkih naučnika, bademi su poznati kao najdelotvorniji prirodni lek za smanjenje lošeg holesterola. Bogati su antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom, pa poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova. Jedenje badema s ljuskom pomaže u sprečavanju srčanog udara, dobar je i protiv dijabetesa tipa 2. Sadrži prirodne probiotike, pa popravlja crevnu floru, utiče na pravilan rad želuca, sprečava pojavu kamena u žuči i poboljšava moždanu aktivnost. Zbog obilja vitamina E dobar je za zdravlje kose, noktiju i kože, sprečava nastanak bora jer podstiče proizvodnju kologena i umanjuje znakove starenja. U kozmetičkoj industriji se kao osnova za brojne preparate koriste upravo bademovo mleko i ulje, koja se mogu primenjivati i kao dodatak u ishrani.

Pixabay

Šaka badema je dovoljna da vas prođe glavobolja, tvrde istraživači 

Badem je priznato sredstvo za lečenje i u narodnoj medicini. Veruje se da je šaka badema dovoljna da vas prođe glavobolja, a preporučuje se i protiv gorušice. Osim ploda badema u zdravstvene svrhe koristi se i ulje za razne vrste masaža bolnih zglobova i mišića, dok se čaj od bademovih ljuski primenjuje protiv urinarnih infekcija. Posebno se preporučuje pacijentima koji pate od ešerihije koli.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)