Odrasli

OVO SU SIMPTOMI UPALA U ORGANIZMU KOJI UKAZUJU NA OPAKE BOLESTI: Postoji prirodan način kako da ih se rešite, potrebno vam je 13 namirnica!

Sve zapaljenske procese moguće je držati pod kontrolom, tvrdi magistar Jelena Pack.

21.01.2023 19:01

OVO SU SIMPTOMI UPALA U ORGANIZMU KOJI UKAZUJU NA OPAKE BOLESTI: Postoji prirodan način kako da ih se rešite, potrebno vam je 13 namirnica!
shutterstock.com

Zima je vreme kada većina nas ima probleme sa prehladama i brojnim infekcijama, pre svega raspiratornog trakta. Međutim, da li ste znali da postoje namirnice koje mogu na potpuno prirodan način da vam pomognu kod raznih obolenja - od obične prehlade, do reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih oboljenja.

Printscreen Youtube/ Srećna republika

Magistar Jelena Pack, predsednik Udruženja "Žuto uže"

Lekari nisu svemogući

Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack, predsednica Udruženja "Žuto uže" sve zapaljenske procese moguće je držati pod kontrolom i ublažiti simptome zapaljenja prirodnim namirnicama koje nalazimo u svakodnevnom životu. 

- Problem je što je čovek odavno napustio prirodu i što danas sve probleme rešavamo tabletama koje nam daju lekari, i što očekujemo da su oni svemogući, a da pritom ne razmišljamo kako se hranimo i kako živimo - upozorila je ona. 

Kako je pojasnila, ako imate bilo koji zapaljenski proces u organizmu, tom stanju treba prilagoditi i ishranu.

- Ukoliko imate bolan PMS, endometriozu, hronične bolove bilo koje vrste, bolove u kostima i zglobovima, glavobolje i tako dalje, ili samo želite da sprečite pojavljivanje pomenutog i spremite imuni sistem za sezonu gripa, uvrstite neke od narednih namirnica svakodnevno u vaš jelovnik - rekla je Packova i objasnila koje namirnice i zašto treba da uvrstite u ishranu.

Pixabay.com

Đumbir je prirodan analgetik 

Đumbir

Reč je o najpotentnijem analgetiku koji garantovano smanjuje hroničan bol zbog svojih aktivnih sastojaka - organskih jedinjenja poput gingerola, paradola, šogaola i zingerona, a koji smanjuju bol. Preporučena doza je između 500 i 1.000 mg dnevno, što znači da je najbolje uzimati ga u formi suplemenata, ali čak i čaj od đumbira jedanput dnevno će sprečiti prehladu.

Sok od asai bobica

U prodavnicama zdrave hrane, možete pronaći te moćne bobice koje dolaze iz Brazila. Prebogate su antioksidantima koji će sprečiti zapaljenja, ali će pomoći i kod gojaznosti jer vrlo zasićuju.

Maslinovo ulje

- Maslinovo ulje je tečno zlato kada je u pitanju borba s hroničnim bolom. Bogato je polifenolima i istovremeno je dobra zamena za puter - rekla je Jelena Pack.

Ona je istakla da kašika ulja sadrži 120 kkal.

Žalfija

Svi već znamo kako se ispira grlo žalfijom kada je bol u grlu već počeo. Međutim, suplementi žalfije mogu uveliko da zaustave i spreče razvoj zapaljenja u telu.

Pixabay

Bademi su bogati antioksidansima  

Sirovi bademi i orasi 

Sadrže ogromne količine omega 3 kiselina, kao i antioksidanse i na taj način kontrolišu bol i uništavaju zapaljenja u telu. Takođe, ne treba preterivati zbog visokog broja kalorija.

Zeleniš

- Sve što je zeleno, poput spanaća, rukole, blitve, ne samo da sadrži velike količine gvožđa, već i vitamin K koji učestvuje u očuvanju zdravih kostiju i jakih zglobova. Takođe, vitamin K sprečava trombozu - naglasila je Packova.

Grožđe

Neke studije kažu da je analgetsko dejstvo grožđa slično onome iz aspirina.

Kurkuma

Jedna je od najboljih namirnica koju možete uvrstiti u ishranu svakodnevno ako imate akutna zapaljenja jeste kurkuma. 

- Kurkumu obavezno kupujete u zatvorenim pakovanjima,a ne na merenje u radnjama zdrave hrane, i obavezno je kombinujete sa crnim biberom zato što se tako najbolje apsorbuje - rekla je Jelena Pack.

Pixabay

Losos je izuzetno zdrava vrsta ribe

Losos i skuša

Mnoge masne ribe sadrže veoma važne masnoće. Omega 3 iz tih riba se u telu pretvara u supstance nalik hormonima, koje smanjuju zapaljenje i bol. U formi suplemenata možete takođe unositi riblje ulje - u zavisnosti od stanja koje imate, između 1.000 i 2.000 mg dnevno.

Celer

Celer sadrži više od 20 antiinflamatornih komponenti, uključujući i supstancu koja se zove apigenin, koja je ključna kod ublažavanja zapaljenja.

Višnje

- Najčešće se sok od višanja preporučuje nakon napornog treninga, da bi ublažio upalu mišića. Vrlo važno je piti svež, nezaslađen sok od višanja - rekla je naša sagovornica i dodala da taj sok možemo brzo i lako napraviti i sami kod kuće u sokovniku.

Pixabay.com

Što smo stariji treba više da jedemo maline

Bobičasto voće

Kako ulazimo u zrele godine, treba povećavati unos malina, borobvnica, jagoda i kupina. Pune su vitamina C i istovremeno imaju protivupalno dejstvo i pomažu kod oporavka nakon preloma kostiju. Takođe će usporiti proces starenja, to jest imaju anti-age efekat.

Kajen biber

Za razliku od ostalih vrsta bibera, ovaj ima snažno protivupalno dejstvo zbog komponente koja se zove kapsaicin.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)