Zima je vreme kada većina nas ima probleme sa prehladama i brojnim infekcijama, pre svega raspiratornog trakta. Međutim, da li ste znali da postoje namirnice koje mogu na potpuno prirodan način da vam pomognu kod raznih obolenja - od obične prehlade, do reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih oboljenja.
Lekari nisu svemogući
Kako je za Srećnu republiku objasnila magistar Jelena Pack, predsednica Udruženja "Žuto uže" sve zapaljenske procese moguće je držati pod kontrolom i ublažiti simptome zapaljenja prirodnim namirnicama koje nalazimo u svakodnevnom životu.
- Problem je što je čovek odavno napustio prirodu i što danas sve probleme rešavamo tabletama koje nam daju lekari, i što očekujemo da su oni svemogući, a da pritom ne razmišljamo kako se hranimo i kako živimo - upozorila je ona.
Kako je pojasnila, ako imate bilo koji zapaljenski proces u organizmu, tom stanju treba prilagoditi i ishranu.
- Ukoliko imate bolan PMS, endometriozu, hronične bolove bilo koje vrste, bolove u kostima i zglobovima, glavobolje i tako dalje, ili samo želite da sprečite pojavljivanje pomenutog i spremite imuni sistem za sezonu gripa, uvrstite neke od narednih namirnica svakodnevno u vaš jelovnik - rekla je Packova i objasnila koje namirnice i zašto treba da uvrstite u ishranu.
Đumbir
Reč je o najpotentnijem analgetiku koji garantovano smanjuje hroničan bol zbog svojih aktivnih sastojaka - organskih jedinjenja poput gingerola, paradola, šogaola i zingerona, a koji smanjuju bol. Preporučena doza je između 500 i 1.000 mg dnevno, što znači da je najbolje uzimati ga u formi suplemenata, ali čak i čaj od đumbira jedanput dnevno će sprečiti prehladu.
Sok od asai bobica
U prodavnicama zdrave hrane, možete pronaći te moćne bobice koje dolaze iz Brazila. Prebogate su antioksidantima koji će sprečiti zapaljenja, ali će pomoći i kod gojaznosti jer vrlo zasićuju.
Maslinovo ulje
- Maslinovo ulje je tečno zlato kada je u pitanju borba s hroničnim bolom. Bogato je polifenolima i istovremeno je dobra zamena za puter - rekla je Jelena Pack.
Ona je istakla da kašika ulja sadrži 120 kkal.
Žalfija
Svi već znamo kako se ispira grlo žalfijom kada je bol u grlu već počeo. Međutim, suplementi žalfije mogu uveliko da zaustave i spreče razvoj zapaljenja u telu.
Sirovi bademi i orasi
Sadrže ogromne količine omega 3 kiselina, kao i antioksidanse i na taj način kontrolišu bol i uništavaju zapaljenja u telu. Takođe, ne treba preterivati zbog visokog broja kalorija.
Zeleniš
- Sve što je zeleno, poput spanaća, rukole, blitve, ne samo da sadrži velike količine gvožđa, već i vitamin K koji učestvuje u očuvanju zdravih kostiju i jakih zglobova. Takođe, vitamin K sprečava trombozu - naglasila je Packova.
Grožđe
Neke studije kažu da je analgetsko dejstvo grožđa slično onome iz aspirina.
Kurkuma
Jedna je od najboljih namirnica koju možete uvrstiti u ishranu svakodnevno ako imate akutna zapaljenja jeste kurkuma.
- Kurkumu obavezno kupujete u zatvorenim pakovanjima,a ne na merenje u radnjama zdrave hrane, i obavezno je kombinujete sa crnim biberom zato što se tako najbolje apsorbuje - rekla je Jelena Pack.
Losos i skuša
Mnoge masne ribe sadrže veoma važne masnoće. Omega 3 iz tih riba se u telu pretvara u supstance nalik hormonima, koje smanjuju zapaljenje i bol. U formi suplemenata možete takođe unositi riblje ulje - u zavisnosti od stanja koje imate, između 1.000 i 2.000 mg dnevno.
Celer
Celer sadrži više od 20 antiinflamatornih komponenti, uključujući i supstancu koja se zove apigenin, koja je ključna kod ublažavanja zapaljenja.
Višnje
- Najčešće se sok od višanja preporučuje nakon napornog treninga, da bi ublažio upalu mišića. Vrlo važno je piti svež, nezaslađen sok od višanja - rekla je naša sagovornica i dodala da taj sok možemo brzo i lako napraviti i sami kod kuće u sokovniku.
Bobičasto voće
Kako ulazimo u zrele godine, treba povećavati unos malina, borobvnica, jagoda i kupina. Pune su vitamina C i istovremeno imaju protivupalno dejstvo i pomažu kod oporavka nakon preloma kostiju. Takođe će usporiti proces starenja, to jest imaju anti-age efekat.
Kajen biber
Za razliku od ostalih vrsta bibera, ovaj ima snažno protivupalno dejstvo zbog komponente koja se zove kapsaicin.
Komentari (0)