Kao mali ste sigurno popili barem jednom ovaj napitak i ne znajući kako se on sprema. A kasnije ste možda prevrtali očima kada ga je trebalo pripremiti jer bi isto rešio problem s kojim ste se i onda suočavali, ali niste podnosili njegov miris. Ipak, znajte da boljeg od njeg nema boljeg prirodnog leka za koji su vaše bake i mame znale za suvi kašalj.
Ako se suočavate s prehladom, gripom ili nekom alergijom, sigurno znate da to iskustvo ume da bude frustrirajuće. Noću se budite jer imate iritirajući i nadraženi kašalj, glasne žice vam često pucaju pri govoru, što je ekstremno naporno.
Najbolje rešenje da se rešite tih tegoba jeste kombinacija karamelizovanog šećera i vrelog mleka, a evo i tri načina da ga pripremite, koje preporučuje Stil.kurir.rs.
Kombinacija šećera mleka i masti
U limenu šerpicu najbolje je podgrejati i karamelizovati 2 kašičice šećera. Dok on vri potrebno je dodati mu lagano mleko, pri čemu je potrebno neprestano mešanje kako bi se šećer rastopio. Napitak sipati u šolju, a zatim u nju dodati neku mast po želji. Najbolje su svinjska ili guščija. Mleko treba popiti lagano.
Mleko, med i mast
Naše bake su pronašle i druge načine kako da se reši uporni problem, pa su mleko zagrevale do ključanja, a zatim u njega dodavale mast. Na kraju, kada bi se napitak ohladio u je dodavan med i najbolje je bilo njegovo konzumiranje pred spavanje. Kod stanja prehlade i gripa, može se dogoditi da osetite groznicu, pa je najbolje da se umotate u ćebe i da zaspite čim popijete mleko.
Mleko, šećer i žalfija
Kao kod prvog postupka, nakon što se šećer karamelizuje dodaje se mleko. U njega treba dodati grančicu žalfije dok vri, a zatim ga kroz nekoliko minuta sklonite sa šporeta. Napitak se pije dok je vruć.
Postoje i drugi načini kako da se izborite sa suvim kašljem zahvaljujući sastojcima iz kuhinje, samo su kombinacije drugačije. Zdravi sastojci koje svakodnevno koristimo u ishrani doprineće da lakše prevaziđete problem.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)