Odrasli

OPASNOST VREBA SA LUBENICA! Da li dobro četkom operete njenu koru pre konzumiranja? Ako je odgovor ne, stanje može da bude MNOGO OZBILJNO!

Mnogi ne znaju da nije dovoljno da lubenicu pre konzumiranja samo potope u kanti vode ili je provuku ispod mlaza na česmi.

11.07.2022 13:00

OPASNOST VREBA SA LUBENICA! Da li dobro četkom operete njenu koru pre konzumiranja? Ako je odgovor ne, stanje može da bude MNOGO OZBILJNO!
shutterstock.com

Uveliko smo zagazili u leto i voće i povrće koje kupujemo na pijaci se neprestano smenjuje. Međutim, većina nas teško da u ovom periodu može da odoli najzastupljenijoj poslastici na tezgama s pijace - lubenici. Najveći procenat tog dara prirode čini voda, pa je zbog toga lubenica pravo osveženje nakon napornog dana. Ona gasi žeđ, a istovremeno pomaže da se dobije osećaj sitosti uz unos veoma malog broja kalorija.

Lubenica ne samo da donosi mnogobrojne benefite kada je u pitanju podsticanje mršavljenja, već ona utiče blagotvorno i na izgled kože. Odličan je saveznik zdravlja generalno - od čuvanja imunog sistema i jakih kostiju do zdravog srca i boljeg vida.

Ipak, kada smo žedni i željni nekog parčeta ukusne lubenice, mnogi od nas ne razmišljaju mnogo o tome da li je ona pre konzumiranja dobro oprana. Uglavnom je većina nas samo površinski očisti ili potapi u sudoperu ili neku posudu, ne sanjajući da nepravilno oprana lubenica može izazvati bolesti i katastrofalne posledice po zdravlje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milica (@recepti_mljacilim)

Kora lubence nije hranljiva, a ukoliko je nedovoljno dobro očišćena može da bude izuzetno opasna po zdravlje, pa čak izazove i listeriozu. Naime, nedovoljnom pažnjom mogu se pokupiti bakterije koje se nalaze na površini lubenice i koje mogu da ugroze naš imunitet. Simptomi pomoću kojih se lako prepoznaje stanje izazvano bakterijom listerijom jesu groznica, dijareja i bol u mišićima. Bakterijom se možemo zaraziti uglavnom prilikom sečenja lubenice ukoliko ona nije dobro oprana jer će nož kojim sečemo lubenicu kontaminirati unutrašnji deo poslastice.

Lubenica je, inače, slatka i samim tim je pogodna za razmnožavanje bacila. Najpodložniji toj sezonskoj bolesti su osetljivije grupe populacije, poput trudnica, dece i starijih.

Zbog toga, čim je donesete kući, odmah dobro protrljajte lubenicu pod mlazom vode, a najbolje ju je dobro iščetkati. Tek tada je ona spremna za jelo.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)